AZ-trainer kritisch op KNVB en arbiter

9 april 2012 | Van onze AS-redactie

AZ 2000 heeft in 5F in het restant van het op 11 maart gestaakte duel met FC Jeugd geen punten overgehouden. De gasten uit Ede wonnen met 3-2. Volgens AZ-trainer Delano Verwey (foto) speelde de arbiter een hoofdrol.

Trainer Delano Verwey van AZ 2000 had vanaf het begin het gevoel dat zijn ploeg deze wedstrijd nooit kon winnen. “Datzelfde gevoel hadden mijn spelers. De scheidsrechter was net als de spelers van FC Jeugd van Turkse komaf en ze waren continu met elkaar in het Turks aan het overleggen en lachen. Hij floot ook echt álles tegen. Ik heb het zelden zo meegemaakt”, verklaarde Verwey. “Ik snap niet waarom de KNVB na alle klachten die ik overal al heb gelezen over eerdere wedstrijden nu toch weer een Turkse scheidsrechter naar zo’n beladen duel stuurt, waarin een Turks team speelt. Echt onbegrijpelijk.”
Op 11 maart werd de wedstrijd na 38 minuten gestaakt bij een 1-1 stand. De arbiter voelde zich toen bedreigd door spelers van FC Jeugd, nadat hij AZ 2000 een strafschop had toegekend. Met die strafschop ging de wedstrijd zondag van start en Karim El Attrach belastte zich met dat buitenkansje. De speler van AZ 2000 maakte geen fout: 2-1.
In de tweede helft speelde FC Jeugd vol op de aanval en dat leidde tot enkele kansjes, maar de grootste was voor AZ 2000. Joeward Hoogenbergen liep alleen op de doelman van FC Jeugd af, maar zijn inzet werd knap met de voet gekeerd. AZ 2000 kreeg het daarna moeilijk en verloor steeds meer de slag op het middenveld.
Een verkeerde keuze bij een inworp van AZ 2000 leidde de gelijkmaker van FC Jeugd in. AZ 2000 leed knullig balverlies en dat werd afgestraft: 2-2.
Karim El Attrach had 20 minuten voor tijd dé mogelijkheid om AZ 2000 weer op voorsprong te brengen. Hij liep alleen op de keeper van FC Jeugd af, maar in plaats van de bal breed te leggen op meegelopen medespelers aarzelde hij te lang en werd het toch geen doelpunt. Na opnieuw slecht wegwerken in de Arnhemse defensie scoorde FC Jeugd 5 minuten voor tijd de winnende treffer.
Verwey was na afloop ook kritisch naar zijn eigen ploeg. “De scheidsrechter was van grote invloed, maar we hebben zelf niet gebracht wat we kunnen brengen. We hebben wel hard gewerkt, maar voetballend was dit één van onze mindere wedstrijden. Erg jammer dat de wedstrijd destijds gestaakt werd, want toen zaten we heel goed in de wedstrijd. Nu misten we door blessures en werk enkele belangrijke spelers en we zijn zo toch een beetje de dupe geworden van de staking.”