AZ 2000 wacht nog op eerste punt

2 oktober 2017 | Van onze AS-redactie

AZ 2000 wacht nog op het eerste punt in de derde klasse A van het zaterdagvoetbal. Voor de twee keer op rij verloor de brigade van trainer Patrick Baltus met 3-0. Dit keer was De Treffers in Groesbeek te sterk voor de Arnhemse club. In de vierde klasse A bezorgde Martijn van Gessel zijn club Wodanseck pal voor tijd de zege: 2-1. OVC ’85 is na de 3-2 overwinning bij Vierhouten ’92 koploper in 4A.


Baltus had zich met zijn ploeg goed voorbereid op de confrontatie met De Treffers. “De Treffers speelde heel snel de lange bal en wij probeerden met een snelle omschakeling gevaarlijk te worden”, vertelde Baltus. Die tactiek slaagde, want op die manier was de eerste grote kans van de wedstrijd voor AZ 2000. De opgelegde kans was aan topschutter Yancey Baars (foto) echter niet besteed. De aanvaller raakte de bal verkeerd en schoot naast.
“De Treffers scoorde daarna uit een corner en daarmee kreeg het vertrouwen bij ons een knak”, sprak Baltus. De thuisploeg kwam nog voor de pauze op 2-0. Na een counter troefde een Groesbeekse aanvaller de Arnhemse defensie af.
AZ 2000 had na de pauze meer het initiatief. De bezoekers zetten De Treffers onder druk en kwamen vaak snel in balbezit. AZ 2000 vond echter niet de ruimte om tot scoren te komen. Uit een vrije trap van net buiten het strafschopgebied kwam de thuisploeg op 3-0. De verder prima keepende Max Rensen ging daarbij niet helemaal vrijuit. AZ 2000 kreeg daarna nog een kans, maar Miggie derby tikte de bal over het doel.

DVOV deed zichzelf in de vierde klasse A zwaar te kort. De ploeg van trainer Patrick de Nooijer leidde bij rust door een treffer van Pelle Ypinga (foto) nog met 1-0 bij Wodanseck, maar liet zich in de tweede helft de kaas van het brood eten. “We hebben de eerste helft niets weggegeven en zelf uit vrije trappen nog twee keer op de paal geschoten.” 
Over de tweede helft was De Nooijer veel minder te spreken. “Wodanseck ging toen opportunistischer spelen en wij gaven door concentratieverlies en naïviteit de 1-1 weg. Een speler van Wodanseck stond op de rand van de zestien helemaal ongedekt.”
Nog schrijnender was voor DVOV de winnende treffer van de thuisploeg, drie minuten voor tijd. De Nooijer: “We maakten een totaal onnodige overtreding aan de zijlijn ter hoogte van de middenlijn. De bal werd ons strafschopgebied ingepompt en niemand ging het kopduel aan.” 
Die winnende treffer kwam op naam van Martijn van Gessel, oud-spits van VDZ. “Op basis van de tweede helft was de zege voor Wodanseck verdiend”, zei De Nooijer. “Wij maakten tal van verkeerde keuzes op het zompige veld. Balletjes onder de voet willen terughalen, overstapjes maken met twee man in je rug en uit de positie lopen, vooral op het middenveld. Al die dingen zorgden er voor dat het niet meer liep. Het toont aan dat we op het gebied van slimheid en volwassenheid nog enorm veel stappen moeten zetten als we een rol van betekenis willen spelen.”

Trainer Wim Kamphuis van OVC ’85 had minder reden tot klagen. Zijn ploeg won bij Vierhouten ’82 met 3-2 en maakte twee keer een achterstand ongedaan. Koen Vermooten, ook de maker van de 1-1, zorgde in de slotfase met een kopbal voor de winnende Oosterbeekse treffer. Daarvoor had Luit Ernst voor OVC ’85 uit een strafschop gelijk gemaakt.
OVC ’85 heeft na twee duels nog de maximale score van zes punten en gaat alleen aan kop. Zeewolde volgt met 4 uit 2. Fortissimo is met 3 punten derde, maar kwam pas eenmaal in actie. Het duel met De Paasberg werd zaterdag afgelast.