AZ 2000 uit competitie in 5F

10 oktober 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Het bestuur van voetbalvereniging AZ 2000 heeft het eerste elftal, dat uitkomt in de vierde klasse F van het zondagvoetbal, teruggetrokken uit de competitie. Het eerste elftal van trainer Tonnie Klijnhout zat structureel met te weinig spelers.

Het bestuur van AZ 2000 betreurt de gang van zaken, maar zag geen andere uitweg. “Voor een vereniging is dit natuurlijk heel vervelend, maar het is de enig juiste beslissing”, legt voorzitter Theo Hutting uit. “We hadden aanvankelijk 40 man voor de selectie en dan denk je dat je gemakkelijk twee elftallen kunt maken. Maar zo gauw spelers horen dat ze niet in het eerste elftal staan, zijn ze weg. Uiteindelijk stonden er 19 spelers op de lijst voor het eerste, maar daar kwamen er maar zes of zeven van trainen. We hebben het in de afgelopen zes wedstrijden steeds aangevuld met jongens van andere teams, maar het houdt een keer op.”
AZ 2000 pakte in de vijfde klasse F nog geen enkel punt. Afgelopen zondag verloor de ploeg de stadsderby van ESCA met 10-0. Dat was nog niet eens de grootste nederlaag. Die leed AZ 2000 op de eerste speeldag tegen SJN: 11-0.
Tijdens de afgelopen winterstop trok AZ 2000 Ton Klijnhout aan als nieuwe trainer. De vereniging had toen een brede selectie en ambities richting de vierde klasse. Bij aanvang van de competitie waren er op papier voldoende spelers, maar in augustus was de opkomst minimaal. Aanvankelijk werd uitgegaan van vakantieperikelen van diverse spelers. ”Spelers uit de A-jeugd en van andere teams hebben opengevallen plekken ingenomen, maar je kunt niet verwachten dat die jongens ieder weekeinde twee wedstrijden spelen”, zegt Hutting. “We hebben geprobeerd alles weer op de rails te krijgen. We hebben spelers gebeld. ‘Ik kom dinsdag trainen’, hoorden we dan. Maar op dinsdag waren ze er niet en ook op vrijdag lieten ze het dan afweten. En wie niet traint, speelt niet. Dat was de afspraak. Het is puur een mentale kwestie, het zijn ook geen verenigingsmensen die dat doen. De jongens van de A-jeugd waren er wel altijd. Maar zo kun je dat niet volhouden.”
Volgens Hutting heeft de KNVB de mededeling dat AZ 2000 zijn eerste helft heeft teruggetrokken vooralsnog voor kennisgeving aangenomen. “Er is gezegd: ‘Daar gaan wij over’. Maar wij spelen echt niet meer. We hebben er alles aan gedaan om ons team in de competitie te houden. Er waren zelfs drie spelers die bij ons wilden komen. Ze waren nu zonder club, maar omdat ze pas na 15 juni waren uitgeschreven stonden de regels niet toe dat ze voor AZ 2000 mochten uitkomen.”
Hutting hoopt dat AZ 2000 volgens seizoen naast een standaardteam op zaterdag ook weer een standaardteam in het zondagvoetbal heeft. Er zijn oud-spelers van AZ 2000 die nu elders voetballen en al hebben laten weten terug te komen. Ook stromen er spelers van de A-jeugd door, dus wij gaan weer voor een eerste elftal op zondag.”
Het voortbestaan van de club loopt volgens Hutting ook geen gevaar. “We zitten tussen ESA en Eldenia aan de ene kant en Arnhemse Boys aan de kant. Maar de gemeente heeft al gezegd dat ze ons nodig heeft. De Schuytgraaf wordt te groot om alleen door Arnhemse Boys bediend te kunnen worden. “