AVW ’66 halve finalist in Arnhem Cup na eenvoudige zege op VDZ

25 april 2018 | Van onze AS-redactie

AVW ’66 staat mogelijk een mooi slot van het seizoen te wachten. De ploeg van trainer Wouter van der Ent heeft goede vooruitzichten om zich te plaatsen voor de nacompetitie om promotie naar de eerste klasse. Dinsdagavond bereikte AVW ’66 ook de halve finale van het 49e toernooi om de Arnhem Cup. VDZ, dat in de eerste ronde heel knap bekerhouder Duno uitschakelde, was een gemakkelijke prooi: 4-1. Op dinsdag 15 mei speelt AVW ’66 in de halve finale tegen de winnaar van het duel SML – AZ 2000.

VDZ legde in het door arbiter Omar Khalifa prima geleide duel het accent tegen de zaterdagse tweedeklasser vanaf de eerste minuut op de defensie. De ploeg van trainer Habib al Mohsinawi trok zich massaal terug op eigen helft. Wachtend op een afspeelfout in de opbouw van AVW ’66 hoopte de Arnhemse derdeklasser in de tegenstoot toe te kunnen slaan. Die behoudende speelwijze was echter koren op de molen van AVW ’66.
Max Burgers dwong de Westervoortse doelman Bram van Riezen, die vaste doelman Joep Smulders uitstekend verving, in de openingsfase nog wel tot een redding, maar AVW ’66 had veruit de meeste spelaandelen.
“Ik had een aanvallender VDZ verwacht, maar het heeft niet veel zin om over de tegenstander te praten”, zei aanvoerder Mick Steenvoorden van AVW ’66 na afloop. “Ik had in ieder geval een veel moeilijker wedstrijd verwacht, maar VDZ liet ons heerlijk voetballen. Dat maakte het voor ons eenvoudiger.”
AVW ’66 kon de defensieve spelwijze van VDZ voor rust nog niet afstraffen. Dat had vooral te maken met VDZ-doelman Kwint Ceelen, die enkele fantastische reddingen verrichtte. Kevin Lo-Sie-Sen testte Ceelen, nog een A-junior, twee keer van afstand, maar beide keren bleef de doelman de situatie meester.

Na de hervatting kroop VDZ, met aanjager Joris Schemkes in de ploeg voor Gedeon Geertruida, uit haar schulp en het duel werd meteen aantrekkelijker. AVW ’66 kwam echter in de 49e minuut op voorsprong. De sterke Martijn Derksen draaide simpel weg bij zijn tegenstander Daan van der Held en schoot de bal van dichtbij in de verre hoek: 1-0. VDZ liet zich daardoor niet uit het veld slaan. Niek Meijer zette Jasper Nuininga met een prachtige steekpass vrij voor de Westervoortse doelman Van Riezen. Nuininga nam iets te veel tijd , waardoor de snel uit zijn doel komende Van Riezen kon redden. In de 62e minuut viel de beslissing. Nadat Steenvoorden de bal uit een corner tegen de lat had gekopt, kreeg VDZ de bal niet voldoende weg uit de defensie. Weer Derksen knalde de bal vervolgens snoeihard tegen de touwen: 2-0.

In de slotfase zette Robin van Otegem, na weer een actie van Derksen, van dichtbij de 3-0 op het bord. VDZ liet kort daarop zien goed te kunnen voetballen. Van der Held verdedigde uit op Stijn van der Weerd, die met een prachtige pass Max Burgers wegstuurde. Met een ferme uithaal redde Burgers de eer: 3-1. Het laatste woord was voor AVW ’66. Centrale verdediger Kars Deutekom ging in de laatste minuut bij een sprintduel met Mike Teeuw tegen de grond, waarna de Westervoortse middenvelder hard raak schoot: 4-1.

Mick Steenvoorden maakte de laatste drie goals niet meer mee. De aanvoerder van AVW ’66 raakte op het eerste gezicht in een ongelukkig duel behoorlijk geblesseerd aan zijn enkel. “Geen idee wie het was, maar er ging iemand ging op de binnenkant van mijn enkel staan. Ik had die bal ook eerder moeten  spelen. Ik kan nu niet op mijn voet steunen. Ik heb er al heel wat klappen op gehad, ga er snel doorheen en hoop dat het meevalt. Maar de eerste wedstrijd op 5 mei tegen Scherpenzeel ga ik zeker niet halen.”
‘Dader’ Max Burgers meldde zich na afloop bij Steenvoorden en bood zijn verontschuldigingen aan, die de AVW-aanvoerder aanvaardde. “Prima, dit kan gebeuren.”
Over het spel van zijn ploeg was Steenvoorden te spreken. “Al hadden we voor de rust al op voorsprong moeten staan. In de tweede helft zijn we goed met de kansen omgegaan. Dat is wel eens anders geweest.”

En VDZ? Dat gooit alles op de wedstrijd tegen FC Trias, op 6 mei in Winterswijk. Een overwinning levert de tweede periodetitel in 3C op en daarmee een plek in de nacompetitie. Na vier nederlagen en een gelijkspel in de laatste vijf competitiewedstrijden en nu weer een verliespartij tegen AVW ’66 staat er inmiddels heel wat druk op die wedstrijd.

In het toernooi om de Arnhem Cup staan nog drie kwartfinales op het programma. Vanavond (woensdag 25 april) ontmoeten Eendracht en de zaterdagvoetballers van De Paasberg elkaar. Dat duel begint om 20.00 uur op het terrein van Eendracht.

* Foto rechtsboven: Martin Derksen, hier op archieffoto, was verantwoordelijk voor de eerste twee treffers van AVW ’66. (Foto: Ferry Leenders)