AVW ’66 en ESA blij met punt

25 februari 2018 | Van onze AS-redactie

De derby AVW ’66 – ESA kwam zaterdagmiddag nooit helemaal op gang. De thuisclub liet nimmer haar tanden zien en de bezoekers uit Arnhem waren gekomen voor een punt. Met het gelijkspel (1-1) hadden beide ploegen dan ook vrede. AVW ’66 steeg door het verlies van Blauw Geel ’55 een plek op de ranglijst van de tweede klasse G en ESA deed de laatste plaats over aan AGOVV.

AVW ’66 kreeg in de eerste helft de beste kansen, maar de thuisploeg had het vizier niet op scherp staan. De beste mogelijkheid was op slag van rust voor Erik Schulte, maar hij kopte de bal uit een corner in vrije positie naast het Arnhemse doel van keeper Dennis Amati.
De thuisploeg speelde op het kunstgrasveld, met ook nog eens de harde wind dwars over het veld, in een te laag tempo om het ESA echt lastig te maken. Gekomen voor een gelijkspel liet ESA-trainer Peter Gerritsen zijn ‘valse’ spits Job Seinen steeds ver terugzakken naar het middenveld. Die tactische zet stelde AVW ’66 zowel opbouwend als verdedigend voor problemen. In de opbouw konden de Westervoortse verdedigers daardoor maar moeizaam de vrije man vinden op het middenveld. Had ESA eenmaal balbezit, dan stonden veelal vier Westervoortse verdedigers tegenover twee Arnhemse aanvallers, en kwam de thuisploeg op het middenveld een man te kort.
“Wij kijken alleen naar onszelf en spelen en niet naar de tegenstander”, vertelde trainer Wouter van der Ent (foto) van AVW ’66 na afloop. “Wij spelen vanuit een bepaald systeem en ik offer geen verdediger op om een middenvelder erbij te zetten. We stonden tegenover een tegenstander die goed georganiseerd was, maar ik vind dat wij toch de meeste aanspraak op de zege mochten maken. Vooral in de eerste helft hebben we kansen gehad om een goal te maken.”
ESA, dat na de winterstop drie opeenvolgende nederlagen (4-0, 7-1 en 2-0) incasseerde, hoefde een Westervoortse stormloop niet te vrezen. Vander Ent: “We wilden ESA wel de duimschroeven aandraaien, maar dat lukte niet. pas na een minuut of twintig pakten we het op. En soms moet je ook met een punt tevreden zijn.”

Zelfs een punt leek AVW ’66 door de vingers te glippen. Tien minuten voor tijd zette Tom Titarsolej, de beste voetballer op het veld, de bezoekers op 0-1. De verdedigende middenvelder kreeg over de as van het veld vrije doortocht en liet vervolgens ook doelman Joep Smulders kansloos: 0-1. Drie minuten in blessuretijd kopte Mark Schulte na een corner van Mike teeuw toch nog de gelijkmaker binnen: 1-1.

“Het gelijkspel is terecht als je kijkt naar de hele wedstrijd”, merkte trainer Peter Gerritsen na afloop op. “Maar als die gelijkmaker zo laat valt, is dat wel heel zuur. Maar het is niet anders. We waren ook gekomen voor een punt, want je speelt toch tegen een ploeg uit de top vier.”
Gerritsen kon daarom wel leven met het gelijkspel. “We hebben het tactisch heel goed gedaan. We wisten dat AVW ’66 moeite heeft om het spel te maken en dat ze bang zouden zijn voor onze snelle tegenstoot. De krachten vloeiden bij ons aan het einde weg, maar uiteindelijk zijn we een plaats op de ranglijst gestegen.

* Later meer foto ‘s.
* Foto geheel boven: Mark Schulte van AVW ’66 heeft Timo Campman op het verkeerde been gezet. (Foto: Ferry Leenders)


Omgeven door spelers van ESA krijgt Mark Schulte de bal op zijn achterhoofd. Tom Titarsolej (10) kijkt toe. (Foto: Nico Kooij)