Arnhemse clubs in actie op Gouden Leeuw toernooi en Henk Koudijs toernooi

18 augustus 2023 | Van onze AS-redactie

Vier ploegen, waaronder gastheer Eendracht en stadgenoot De Paasberg, strijden morgen, zaterdag 19 augustus, op het Arnhemse sportpark Over het Lange Water om de Gouden Leeuw trofee. Het toernooi wordt voor de zevende keer gehouden. Een dag later, op zondag 20 augustus, is Zuid Arnhem één van de deelnemers aan het Henk Koudijs toernooi op sportpark ’t Cranevelt, de thuishaven van VDZ. De ploeg van trainer Giovanni Zweers speelt op dat toernooi tegen de tweede teams van VDZ, DVV en ESA.

Het Gouden Leeuw toernooi werd voor het eerst gehouden in 2016 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Eendracht. De editie van 2023 telde aanvankelijk zes deelnemende ploegen, maar vijfdeklasser AAC-Olympia uit Horssen en het Hengelose Pax, dat als titelhouder met het tweede elftal zou aantreden, zegden op het laatste moment af. Een tegenvaller, noemt Henk Kamerbeek, samen met Gerrit van Maurik de toernooileider, die late afzeggingen. “Als dat een week eerder gebeurt, heb ik er niet zoveel moeite mee, maar wel als dat pas twee dagen voor het toernooi gebeurt. Ik had ook al honderd flyers van het toernooi uitgedraaid. Die kunnen we weggooien.”

In plaats van op twee velden, wordt het toernooi nu op één veld afgewerkt. “Aan de andere kant is dat ook gezelliger als alles zich op één veld concentreert”, zegt Kamerbeek, die het programma door de afzeggingen moest omgooien.
Onder leiding van de nieuwe trainer William Gorissen trapt zondagvijfdeklasser Eendracht het Gouden Leeuw toernooi om 11.00 uur af tegen het Nijmeegse Oranje Blauw, dat uitkomt in de vijfde klasse A van het zaterdagvoetbal. Om 12.00 uur komt de kersverse zaterdagderdeklasser De Paasberg in actie tegen zondagvijfdeklasser DSS ’14 uit Heesselt. De stadsderby Eendracht – De Paasberg staat 13.00 uur als derde wedstrijd op het menu en alle duels duren 45 minuten. De vier ploegen werken een halve competitie af. Het laatste duel, tussen Eendracht en DSS ’14, begint om 16.00 uur.

De Paasberg kan ook weer beschikken over topscorer Jesse ter Beek. De aanvaller trok zijn overschrijving naar de Doorwerthse eersteklasser Duno in en keert terug bij zijn oude club.

Het Henk Koudijs toernooi wordt zondag voor de eerste keer gehouden. Het toernooi is vernoemd naar Henk Koudijs, die aan het einde van het vorig seizoen na 25 jaar afscheid nam als teammanager van het tweede elftal van VDZ.

Als waardering voor zijn enorme inzet en verdiensten voor zowel het tweede elftal van VDZ als voor de gehele vereniging heeft het huidige tweede elftal onder leiding van trainer Wesley van Leur dit toernooi georganiseerd.

Zuid Arnhem, uitkomend in de vierde klasse B van het zaterdagvoetbal, speelt op sportpark ’t Cranevelt tegen de tweede elftallen van VDZ (reserve eerste klasse), het Duivense DVV (reserve tweede klasse) en ESA (reserve tweede klasse, zaterdag).

Het toernooi begint zondag om 11.00 uur met de wedstrijden Zuid Arnhem – VDZ 2 en DVV 2 – ESA 2. De duels duren 45 minuten (twee keer 22,5 minuten) en de vier ploegen spelen een halve competitie.

Gouden Leeuw Toernooi
Zaterdag 19 augustus, sportpark Over het Lange Water

11.00 uur: Eendracht – Oranje Blauw
12.00 uur: De Paasberg – DSS ’14
13.00 uur: De Paasberg – Eendracht
14.00 uur: DSS ’14 – Oranje Blauw
15.00 uur: Oranje Blauw – De Paasberg
16.00 uur: Eendracht – DSS ’14

Henk Koudijs Toernooi
Zondag 20 augustus, sportpark ’t Cranevelt

11.00 uur: VDZ 2 – Zuid Arnhem
11.00 uur: DVV 2 – ESA 2
12.05 uur: VDZ 2 – ESA 2
12.05 uur: Zuid Arnhem – DVV 2
13.15 uur: VDZ 2 – DVV 2
13.15 uur: Zuid Arnhem – ESA 2

* Klik hier voor het voetbalprogramma in de eredivisie en de oefenduels van de regionale amateurclubs.