Arnhemse Boys na afzegging volgend seizoen uitgesloten van deelname aan bekertoernooi

15 november 2017 | Van onze AS-redactie

De afzegging van Arnhemse Boys voor het bekerduel met AWC in Wijchen, afgelopen zondag, heeft verstrekkende gevolgen. Behalve dat het eerste elftal uit het toernooi is gezet en de club een boete krijgt van 118,70 euro, is het eerste elftal voor volgend seizoen uitgesloten van deelname aan het toernooi om de KNVB districtsbeker oost.

Artikel 9b van het bekerreglement laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Als een elftal niet opkomt tijdens de bekercompetitie c.q. zich terugtrekt vanaf het moment van inschrijving, dan vervalt haar recht op deelname aan de KNVB beker in het daaropvolgende seizoen.
Daartegen is ook geen beroep mogelijk. “Anders hoeven we die regel ook niet te maken”, legt Jan Lammers, medewerker van de KNVB district oost, uit. “Bij inschrijving krijg je dat pakket aangeboden. Vooraf is dus alles bekend bij de clubs. Wie vroegtijdig uit het bekertoernooi stapt, mag het volgende seizoen niet meedoen.

Arnhemse Boys meldde zich zaterdagavond af bij AWC, omdat de selectie zoveel zieke en geblesseerde spelers had, dat trainer Pierre van den Berg (foto) geen elftal meer op de been kon brengen. Van den Berg telde volgens zijn zeggen zeven zieke spelers. ‘We hadden afgelopen week al enorm veel zieken’, zei Van den Berg zondag. ‘Vrijdag kreeg ik al afmeldingen en daar kwamen er zaterdag nog een paar bij. We hebben geen tweede elftal waarop we een beroep kunnen doen en na overleg is besloten om af te zeggen. Heel jammer, want ik had graag gespeeld.’

Bekerreglement KNVB
Artikel 9
a. Een elftal dat niet opkomt bij één van de poulewedstrijden, is uitgesloten van verdere deelname. Alle uitslagen van de poulewedstrijden van dat elftal dat van verdere deelname wordt uitgesloten, komen te vervallen. Ook het elftal dat niet opkomt bij één van de vervolgwedstrijden is uitgesloten van verdere deelname. De betreffende tegenstander in de vervolgwedstrijd is automatisch geplaatst voor de volgende ronde. Bovendien wordt bij het niet opkomen € 118,70 aan administratiekosten in rekening gebracht. Verder vergoedt de vereniging van het elftal dat niet opkomt of zich terugtrekt de gemaakte kosten; zoals reiskosten van de tegenpartij, de scheidsrechterskosten en eventuele kosten voor het in orde brengen van het speelveld. Voor een en ander is de goedkeuring nodig van het bestuur amateurvoetbal.
b.  Als een elftal niet opkomt tijdens de bekercompetitie c.q. zich terugtrekt vanaf het moment van inschrijving, dan vervalt haar recht op deelname aan de KNVB beker in het daaropvolgende seizoen. Dit geldt ook als het recht op deelname aan de KNVB beker al uit andere hoofde is of nog kan worden verkregen.

(later meer)