Arnhemse Boys is VDZ de baas

22 oktober 2019 | Van onze AS-redactie

Stefan Ordelman kroonde zich zondagmiddag tot matchwinnaar van Arnhemse Boys. De aanvaller bezorgde zijn ploeg in de stadsderby tegen aartsrivaal VDZ de eerste overwinning van het seizoen. Luttele seconden voor het rustsignaal krulde Ordelman de bal uit een vrije trap heel fraai achter de kansloze doelman Kwint Ceelen van VDZ: 1-0.

Arnhemse Boys was het seizoen gestart met drie nederlagen en een gelijkspel. Eén schamel puntje en dat met de stadsderby tegen het favoriete VDZ in het vooruitzicht. “Daarom is het zo belangrijk dat we tegen VDZ de winst hebben gepakt. Met één uit vijf hadden we nu onderaan gestaan”, zei Marcel Omvlee, trainer van Arnhemse Boys.

Omvlee toonde zich na afloop een realist. “Of de overwinning verdiend was? Nou, nee. Een gelijkspel had de verhouding beter weergegeven”, sprak de coach met een vette glimlach. “Wij hebben de winst op mentaliteit over de streep getrokken. Ik ben trots op de spelers dat ze dit hebben laten zien, maar na rust hebben we alleen nog maar achteruit gelopen.”

VDZ had de betere voetballers dan Arnhemse Boys, maar de ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi kon geen bres slaan in de defensie van de thuisploeg. Omvlee had zijn zaakjes tactisch voor elkaar, want op een spaarzame kans voor VDZ na was er voor het doel van Arnhemse Boys niets te beleven. En als er al gevaar dreigde, kwamen bij de gasten net de verkeerde spelers aan de bal. De juiste keuzes bleven dan achterwege.

Rijk hoeft Arnhemse Boys zich nog niet te rekenen, want daarvoor was het veldspel te pover. “Maar kijk eens wat we kwijt zijn”, legde Omvlee uit. “We hebben dertien nieuwe spelers in de selectie en dan kun je niet in een paar maanden een team neerzetten, maar deze overwinning helpt wel.”

Aanvallend kon Arnhemse Boys weinig uitrichten. Dat de winnende treffer viel uit een standaardsituatie was tekenend. Om de offensieve kracht van de voormalige volksclub te laten toenemen, kreeg Omvlee vorige week op het trainingsveld hulp van vriend en collega Dennis van Toor. De ex-trainer van AVW ’66, AZSV en Staphorst ging aan het werk met de spitsen van Arnhemse Boys.
“Of het geholpen heeft? Nee, tegen VDZ nog niet”, zei Omvlee. “Maar als Dennis bereid is om vaker te komen, gaat dat dat ongetwijfeld zijn vruchten afwerpen.”
In blessuretijd scoorde nog wel de snelle aanvaller Joël Libiana. Hij verscheen na een steekpass vrij voor VDZ-doelman Kwint Ceelen en rondde koelbloedig af. Arbiter Robin Petitjean uit Amstelveen (!) honoreerde, al dan niet terecht, het vlagsignaal van de VDZ-grensrechter wegens buitenspel en keurde het doelpunt af.

VDZ likte na afloop de wonden. De ploeg kreeg twee grote kansen, maar die werden om zeep geholpen. In de 15e minuut liet Jasper Nuininga door een verkeerde balaanname een dot van een mogelijkheid liggen en kort na rust pegelde Michael van Schieveen na een één-twee combinatie met Daniel Hammink de bal ruim naast.

Max Burgers (Foto: VDZ)

De bezoekers hadden zeker na rust veelvuldig de bal, maar door het trage tempo en verkeerde keuzes kon de ploeg van trainer Habib Al Mohsinawi nauwelijks gevaar stichten. Ook het inbrengen in de slotfase van Max Burgers (terug van vakantie) en de van een blessure herstelde Stijn van Gent, in het hart van de defensie uitstekend vervangen door de 19-jarige Simon Zwartkruis, sorteerde geen effect.

Ondanks de nederlaag blijft VDZ met FC Jeugd de gedeelde nummer twee op de ranglijst in de derde klasse D (West I) met 10 punten uit 5 duels. Koploper VVZA verloor thuis met 3-0 van FC Jeugd, waardoor de achterstand op de ploeg uit Amersfoort 2 punten bleef. Arnhemse Boys staat met 4 uit 5 op een negende plek en heeft vier ploegen onder zich.

VDZ kan zich komende zondag (27 oktober) revancheren voor het verlies. Dan staat op sportpark ’t Cranevelt de stadsderby tegen Eldenia op het programma. Ruim een kilometer verderop speelt zich op sportpark De Bakenberg ook al een Arnhemse onderonsje af: SML – Arnhemse Boys.

* Foto geheel boven: De selectie van Arnhemse Boys met zittend op de eerste rij trainer Marcel Omvlee (rechts) en zijn assistent Pim Scholten. (Foto: Arnhemse Boys)

De vrije trap van Stefan Ordelman.