Arnhemia nog twee zeges verwijderd van periodetitel

29 april 2017 | Van onze AS-redactie

In het amateurvoetbal staat dit weekeinde voor de meeste ploegen in de eerste klassen en lager de 24e speeldag op het programma. In de derde klasse A van het zaterdagvoetbal is het voor SC Oranje erop of eronder. De ploeg van trainer Carel van der Velden moet de twee laatste wedstrijden winnen, maar dan nog is het onzeker of daarmee de nacompetitie wordt ontlopen.
In de vijfde klasse A van het zondagvoetbal is Arnhemia nog twee zeges verwijderd van de derde periodetitel. De AS-redactie blikt vooruit en haalt vijf duels voor het voetlicht.

Zaterdagvoetbal
Derde klasse A
Redichem – SC Oranje (15.00 uur)
Voor SC Oranje is het erop of eronder. De ploeg van trainer Carel van der Velden moet de laatste twee duels winnen om kans te behouden op het ontlopen van de nacompetitie tegen degradatie. Dan nog zijn de Arnhemmers afhankelijk van de resultaten van De Treffers en van Redichem.
SC Oranje (15 punten uit 20 duels) moet op de ranglijst één plaats stijgen. De Treffers (19 uit 20) en Redichem (20 uit 19) zijn nog binnen bereik.
De Arnhemse ploeg kan de druk op Redichem zaterdag vergroten door in Heelsum van de directe concurrent te winnen. Dat lijkt op voorhand onbegonnen werk, want SC Oranje won dit seizoen in de negen gespeelde uitwedstrijden nog geen enkele keer. Driemaal een gelijkspel, dat was het. Mogelijk kan trainer Carel van der Velden zijn mannen nog eenmaal aansporen, want ook Redichem is niet in beste doen. Vorige week verloor Redichem met 11-0 bij SKV.
Prognose: 2-2.

Vierde klasse A
AZ 2000 – Oranje Blauw (14.30 uur)
Met nog drie duels te spelen voor AZ 2000 (46 punten uit 21 duels) zag de ploeg van trainer Patrick Baltus de voorsprong op DVV (42 uit 20) vorige week slinken. De Arnhemmers verloren onverwacht met 3-1 bij VCA. De wedstrijd Nijmegen – DVV (gestaakt bij 2-0) is in de stand niet meegenomen.
AZ 2000, thuis nog ongeslagen, kan zaterdagmiddag tegen Oranje Blauw de nare smaak van het verlies bij VCA wegspoelen. Voor Oranje Blauw staat er ook niets meer op het spel. Na Oranje Blauw gaat AZ 2000 nog op bezoek bij DVOV en ontvangt het nog Alverna. De ploeg van trainer Patrick Baltus gaat de eerste plaats niet meer afgeven.
Prognose: 4-1.

Zondagvoetbal
Tweede klasse I
Rood Wit – SC Rheden (14.00)
SC Rheden lijkt het kunststukje van vorig jaar te herhalen. Door een miraculeuze 3-2 overwinning bij Grol handhaafde de ploeg van trainer Peter Jansen zich op de allerlaatste speeldag.
Met nog drie duels voor de boeg staat SC Rheden (20 uit 21) nu al op een veilige tiende plek. In de uitwedstrijd bij Rood Wit, de nummer laatst met 15 uit 21, kan SC Rheden een grote slag slaan in de degradatiestrijd. Bij winst is het gevaar van rechtstreekse degradatie geweken. Bij verlies komt Rood Wit op twee punten en is de strijd tegen degradatie, met ook OBW (17 uit 21), SDOUC (20 uit 21) en WAVV (21 uit 21) weer helemaal open.
Na de zeges bij AZC (1-3) en thuis tegen Concordia Wehl (3-0) blaakt SC Rheden echter van het vertrouwen. Voor Rood Wit, dat hoogst zelden met grote cijfers verliest, is het de laatste kans. Gemakkelijk zal het voor SC Rheden dan ook niet worden.
Prognose: 2-2.

Vierde klasse F
Eendracht – Arnhemse Boys (za. 29 april, 19.30 uur)
Eendracht vecht voor zijn laatste kansen om directe degradatie te ontlopen. De ploeg van trainer Marlon Keizer, voorlaatste met 17 punten uit 23 duels, moet met nog drie duels voor de boeg nog voorbij SDOO (19 uit 23). Eendracht speelt ook nog tegen MASV (7 mei, uit) en OSC (14 mei, thuis), dat op een ‘veilige’ tiende plaats staat met 25 uit 23.
In Arnhemse Boys treft Eendracht een tegenstander die nergens meer om speelt. De slechte thuisbalans (zeven nederlagen in twaalf duels) breekt de ploeg van trainer Pierre van den Berg op. Op vreemde bodem won Arnhemse Boys negen van de elf wedstrijden!
Prognose: 1-3.

Vijfde klasse F
Arnhemia – Valburg (14.00 uur)
Twee overwinningen scheiden Arnhemia nog van het binnenhalen van de derde periodetitel en daarmee deelname aan de nacompetitie om promotie. Het zou voor trainer Marco Bosch (foto) een groot succes zijn.
Na de kleine misstap bij Loo (3-3) kan Arnhemia (13 punten uit 5 duels, doelsaldo plus 9) zich in de derde periode ook geen nieuw puntenverlies meer veroorloven. RVW (12 uit 5, doelsaldo plus 18) ligt op de loer.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat Arnhemia zich in Valburg, de nummer laatst met slechts 6 punten uit 20 duels, zal verslikken. Als Arnhemia op de laatste speeldag (7 mei) ook de punten pakt bij SVO ’68, hoeft de Arnhemse ploeg niet meer naar RVW te kijken. De ploeg uit Renkum speelt nog tegen SDZZ (thuis) en Aerdt-Carvium (uit).
Prognose: 5-0.