Arnhem twee dagen dé handbalstad

29 maart 2013 | Van onze AS-redactie

Arnhem is tijdens het paasweekeinde dé handbalstad van Nederland. Op zaterdag 30 en zondag 31 maart wordt voor de 17e keer op rij het internationale toernooi om de Arnhem Handbalcup gehouden. Ruim 900 handballers komen in sporthal Valkenhuizen in actie.

Als vanouds is de deelname aan het toernooi overweldigend. “In december zaten we al vol”, vertelt Jan Wensink, toernooicoördinator en tevens voorzitter van de organiserende vereniging ESCA. “In oktober laat de stichting Euro-Sportring een brochure uitgaan en kunnen verenigingen zich aanmelden. ESCA, als organiserende club, vraagt de verenigingen uit de regio. Maar er zijn ook toernooien in Aalsmeer en in de kop van Friesland. Ploegen die dus niet meer in Arnhem terecht konden, zijn doorverwezen.”
In 2010 waren er nog meer dan 1500 deelnemers, maar toen werd er ook in de Elderveldhal gespeeld en hielp collegavereniging Swift mee met de organisatie. Wensink: “In Valkenhuizen kunnen we terecht op vijf speelvelden. Werken we samen met Swift, dan levert dat in Elderveld, aan de andere kant van Arnhem, één speelveld meer op. Dat zijn zestien wedstrijden per dag. Organisatorisch bleek het met meer hallen niet handig. Maar mogelijk kunnen we in de toekomst weer naar een groter aantal deelnemers als we het toernooi, met bijvoorbeeld weer de hulp van Swift, op Papendal zouden kunnen organiseren.”
ESCA organiseert in samenwerking met Euro-Sportring het toernooi voor de zeventiende keer. Een routineklus? “Er ligt natuurlijk een draaiboek en we werken ook al een paar jaar met dezelfde jongelui. In die zin weet iedereen wat hij moet doen, maar uiteindelijk moet alles wel ingevuld zijn”, legt Wensink uit.
Vrijdagmiddag (29 maart) komen de deelnemende ploegen aan in Arnhem. Zij zullen worden ondergebracht in het Arentheem College en recreatieparken en hotels in Arnhem en naaste omgeving.
De offici?le opening van het toernooi zal zaterdagochtend om 8.00 uur worden verricht door sportwethouder Gerrie Elfrink van de gemeente Arnhem. De wedstrijden beginnen op beide toernooidagen om 08.30 uur en eindigen om 18.30 uur. Het publiek heeft zaterdag en zondag vrije toegang.

Arnhem twee dagen dé handbalstad

7 april 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

Arnhem is voor 2 dagen dé handbalstad van Nederland. Zaterdag zijn ruim 900 handballers begonnen aan het tweedaagse internationale toernooi om de Arnhem Cup. Handbalvereniging ESCA organiseert het evenement voor de zestiende keer in successie.

Het toernooi wordt afgewerkt in sporthal Valkenhuizen. Handballers uit Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Nederland, verdeeld over groepen jeugd en senioren, spelen op 5 velden in totaal 202 wedstrijden.
Sportwethouder Gerrie Elferink van Arnhem heeft het toernooi zaterdagochtend officieel geopend. Onmiddellijk daarna werden, vanaf 8.30 uur, de eerste wedstrijden gespeeld. Ook op zondag, eerste paasdag, gaan de handballers op dat vroege tijdstip van start. Op die dag zijn ook de finales. De toegang is gratis.

Klik hier voor het programma van het toernooi om de Arnhem Cup