Arnhem klaar voor Giro d’ Italia

6 mei 2016 | Van onze AS-redactie

Arnhem is zaterdag 7 mei de vertrekplaats voor de tweede etappe van de Giro d’ Italia. De finish is in Nijmegen. Een dag later is alles precies omgekeerd. Na het vertrek in Nijmegen finishen de wielrenners rond 17.00 uur in Arnhem op de Velperbuitensingel. Arnhem is twee dagen in de ban van het wielerspektakel. De Nederlander Tom Dumoulin won vrijdag in Apeldoorn de tijdrit en rijdt zaterdag in het roze leiderstricot.

Op de Markt in Arnhem is zaterdag om 12.25 uur de start van de tweede etappe. Via de Bakkerstraat, de Ketelstraat en de Roggestraat koerst het geneutraliseerde peloton over de John Frostbrug naar Arnhem-Zuid en keert het via de Batavierenweg en de Nelson Mandelabrug weer terug in het noordelijke stadsdeel. Vanaf Onderlangs begint dan de echte wedstrijd en zet het peloton koers richting Oosterbeek. Via Ede, Rhenen, Tiel en Wijchen finishen de renners na 190 kilometer in Nijmegen.
Zondag is Arnhem na opnieuw 190 kilometer de finishplaats. Na het vertrek in Nijmegen (12.25 uur) komt de karavaan rond 13.15 uur door Westervoort. Komend vanaf de Brugweg rijdt het peloton de Dorpstraat op en gaan via de Hamersestraat naar de Rivierweg richting Lathum. In het laatste gedeelte van de derde etappe gaan de renners bij Rheden de Posbank op. Na de afdaling richting Velp komt het peloton via Rozendaal in Arnhem aan. De renners slaan op de Schelmseweg linksaf naar de Arnhemse Allee en de Roosendaalseweg. Bij ‘De Drie Gasthuizen’ beginnen de renners aan de ‘beklimming’ van de Monnikensteeg om uiteindelijk weer op de Schelmseweg terecht te komen. Via de Amsterdamseweg gaat het peloton in volle vaart via de Willemstunnel en over de Nelson Mandelabrug richting Gelredome. Via de John Frostbrug passeren de renners de finish op de Velperbuitensingel, waarna de coureurs via de Zijpendaalseweg nog twee keer die ronde afleggen. De finish wordt rond 17.00 uur verwacht.

Naar schatting 75.000 toeschouwers stonden in Apeldoorn tijdens de proloog langs de route. Doorde zege van Tom Dumoulin in de tijdrit zal het enthousiasme voor het spektakel in Arnhem en omstreken alleen nog maar toenemen. Dat Arnhem al in de ban was van het wielerspektakel tonen de foto ’s hieronder. Misschien zit er in zijn woonplaats Arnhem zondag wel een etappezege in voor Maarten Tjallingii.

SDC18088 (Small)
Leerlingen van de Julianaschool uit de Arnhemse wijk de Paasberg hebben langs de Roosendaalseweg een spandoek gemaakt voor hun buurtbewoner Maarten Tjalingii. Een extra motivatie voor de etappezege?

SDC18092 (Small)
Ook basisschool de Vlindertuin liet zich niet onbetuigd en heet allee Giro-renners welkom in Arnhem.

SDC18089 (Small)
Eén van de vele spandoeken, gemaakt door leerlingen van de Julianaschool, langs het parcours op de Roosendaalseweg.

SDC18091 (Small)
Langs de Schelmseweg staan ter hoogte van dierentuin ‘Burgers’ Zoo’ tal van dieren in roze. (zie ook foto boven)