van onze AS-redactie
Wie wil er nog nog scheidsrechter worden? De arbiter dient veelal als kop van Jut en beledigingen, verbale en fysieke molestatie zijn aan de orde van de dag. “Maar scheidsrechter zijn, moet weer ‘cool’ worden”, zegt Herman Bronkhorst van Scheidsrechtersvereniging Arnhem en omstreken. De plannen liggen klaar.
“In 2009 was het ons speerpunt om jonge scheidsrechters sneller naar de top te brengen”, begint ex-betaald voetbalscheidsrechter Herman Bronkhorst van de Scheidsrechtersvereniging Arnhem en omstreken zijn relaas. “Er zijn nu een stuk of 10 jonge arbiters die extra begeleid worden. Wij willen jong scheidsrechters met ambitie helpen. Daar investeren we in. Daarnaast hebben wij nog een handreiking gedaan richting alle Arnhemse clubs en ook daarbuiten om hun verenigingsscheidsrechters te helpen beter te worden. In de hoop dat daar ook nog een paar diamantjes tussen zitten. Scheidsrechter zijn moet weer ‘cool’ worden. Het imago van een scheidsrechter moet verbeteren.”
KNVB-docent Herman Bronkhorst, Nico Kooij en Gerrit van der Loo zijn de drijvende krachten achter de plannen van de Scheidsrechtersvereniging Arnhem en omstreken, dat onderdeel is van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters (COVS).
In november van het vorig jaar, tijdens een vergadering van de Arnhemse Voetbal Federatie, ontvouwde de scheidsrechtersvereniging haar plannen. “Dat was voor ons een mooi platvorm om onze ideeën te lanceren en de reacties waren erg positief”, zegt Bronkhorst over de powerpoint presentatie van ‘The next generation’. “We moeten het nu omzetten in daden.”?
Bronkhorst beaamt dat de clubs aan zet zijn. “Wij bieden aan een opleiding te geven aan de verenigings- scheidsrechters. Drie verenigingen, SML, DVV en Groessen, hebben zich al gemeld en met enkele andere clubs zijn we ook in contact. Ideaal zou zijn als op zo’n avond clubscheidsrechters van meer verenigingen aanwezig zijn.”
“Wij willen verenigingsscheidsrechters het gevoel meegeven dat ze belangrijk zijn. Want dat zijn ze natuurlijk ook”, meent Kooij. “Ik denk ook dat het gedrag van voetballers verbetert, als de clubscheidsrechters goed worden opgeleid. Want als er jonge gasten lopen die kennis hebben van de spelregels, wordt de acceptatiegrens groter.”
De Scheidsrechtersvereniging Arnhem en omstreken wordt gesponsord door de stichting Cranevelt. “Zij steunen onze aanpak en dankzij die stichting hebben wij materialen aan kunnen schaffen”, vertelt Kooij. “Zo hebben we nu de beschikking over ‘oortjes’ zodat we vanaf de kant, net als de ‘vierde’ man in het betaalde voetbal, in contact staan met een scheidsrechter. Met een beamer kunnen we op een groot scherm spelsituaties laten zien. Daar zijn we de stichting Cranevelt heel dankbaar voor.”
Die ‘oortjes’ worden gebruikt tijdens oefenwedstrijden door jonge, talentvolle arbiters. Twee van de drie coaches (Bronkhorst, Kooij, Van der Loo) staan dan aan de kant. “Eén van ons heeft contact met de scheidsrechter, de ander luistert alleen mee”, legt Kooij uit. “Dan gaat het alleen over looplijnen en waar de scheidsrechter in een bepaalde situaties moet gaan staan. Wij bepalen aan de kant niet of de scheidsrechter een kaart moet trekken. Dat beslist hij zelf.”