Arnhem ‘echte handbalstad’

25 april 2011 | Van onze AS-redactie

Arnhem heeft een fantastisch handbalweekeinde achter de rug. Zaterdag en zondag beleefden de sportcentra Valkenhuizen, Elderveld en De Laar West een ware handbalinvasie voor de Arnhem Handbalcup.

De wedstrijden verliepen probleemloos en in een uitstekende sfeer. Winst zat er voor de Arnhemse teams weliswaar niet in, maar met name AAC 1899 deed van zich spreken met drie derde plaatsen. Die werden behaald door de dames senioren, de meisjes tot 17 en de meisjes tot 15. Het jongensteam van Swift (tot 15) eindigde eveneens op een derde plaats. Bij de senioren werden de mannen van Swift 2 vierde. Vierde plaatsen waren er ook voor Huissen bij de meisjes tot 17 en voor de oostelijke selectie jongens tot 19 jaar.
Vrijdagmiddag waren de 1500 deelnemers uit Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Zweden, Frankrijk en Nederland gearriveerd  in Arnhem waar ’s avonds in sporthal Elderveld de officiële opening van het toernooi plaatsvond. Voor een bomvolle tribune opende balletschool Blanche met een vlaggenparade het evenement, waarna de dames van AAC 1899 als Arnhems team aantraden tegen Jong Oranje, bestaande uit speelsters tot 17 jaar. De youngsters legden een gedegen spelletje op de vloer en lieten de Arnhemse dames kansloos: 26 – 39.
In de rust van de handbalwedstrijd sprak sportwethouder Gerrie Elfrink de menigte toe en heette hij  het internationale gezelschap welkom namens het gemeentebestuur. In zijn speech noemde hij Arnhem een ‘echte handbalstad’, daarmee verwijzend naar de Handbalacademie op Papendal en het feit dat Arnhem speelstad is tijdens het aanstaande  EK dames. Hij zei er trots op te zijn dat een mega-evenement als de Arnhem Handbalcup al voor de vijftiende maal in successie in de stad plaatsvindt. Voor de vele vrijwilligers die dit mogelijk maken vroeg hij, en kreeg hij, groot applaus.
De organisatoren ESCA Handbal, AHV Swift, AAC 1899 en de Stichting Euro-Sportring kunnen terugzien op een uitermate geslaagd evenement dat zondagavond werd afgesloten met prijsuitreiking en disco-night in sportcentrum Valkenhuizen.