Arnhem Eagles richt zich op

13 december 2016 | Van onze AS-redactie

De basketballers van Arnhem Eagles hebben in de eerste divisie A na vijf nederlagen op rij eindelijk weer eens een overwinning. In sporthal De Omnibus was de ploeg van trainer René Heeres zondag na een zinderende slotfase met 77-75 te sterk voor Red Stars.

De laatste zege van Arnhem Eagles dateerde alweer van 8 oktober, toen de Arnhemse ploeg met 57-76 won bij Almere. Daarna kwam de klad erin. Het was kommer en kwel bij de Arnhemmers, die vijf keer op rij de winst aan de tegenstander moesten laten.
“Het ging ons de laatste wedstrijden, mede door blessures, niet voor de wind”, vertelde speler Guido Groenendijk. “Zeker na het debacle van vorige week in Bemmel, toen we met 77-58 verloren van Dreamfields Dolphins, moesten we er weer een keer staan. Want winnen blijft het beste medicijn om de zaak weer aan de gang te krijgen.”
Het sterke Red Stars was daarvoor niet de ideale tegenstander, maar Arnhem Eagles liet zich tegen de ploeg uit Soest van zijn beste kant zien. De thuisploeg kwam vlammend uit de startblokken en met flitsend spel en een strakke verdediging nam Arnhem Eagles een voorsprong van 10 punten. Het goede spel kreeg in het tweede kwart een vervolg, het gevaar kwam van alle kanten. De schutters Bram Sieben en Andrew Blackmon kwamen door met driepunters. Forward Bas de Leeuw pakte een paar sterke scores inside, waarbij center Guido Groenendijk strooide met assists. Ook forward Kasper Rijkers was op dreef en ‘rookie’ Nour Yaaqobi liet zich zien door een score met bonus. De rust werd gehaald met een marge van maar liefst 17 punten: 50-33.

Dat goede spel was in het derde kwart verdwenen. “Het begon dramatisch voor ons”, zei Groenendijk. “het lijkt een beetje een handelsmerk geworden.” Binnen 2 minuten maakte Red Stars een run van 10-0 en daarmee was de spanning terug. Red Stars zette meer druk op de guard van de Arnhem Eagles, waardoor er geen goede aanval nauwelijks meer te noteren viel bij de thuisploeg. Toch kon Arnhem Eagles door hard werken een kleine voorsprong behouden. Het duel werd een echte thriller, waarbij het in de slotfase nog alle kanten op kon gaan. Red Stars miste echter het laatste schot en zo bleven de punten voor de tweede keer dit seizoen in Arnhem: 77-75.

“Het was fijn dat onze ervaren guard Mylthon Poulino na een lange afwezigheid door een knieblessure weer van de partij was”, zei een blije Groenendijk. “Door zijn gedrevenheid, onverzettelijkheid en energie weet hij altijd wat extra’s te brengen.”

Topscores Arnhem Eagles: Guido Groenendijk 14, Bram Sieben 12, Dusko Vukic 12, Andrew Blackmon 11, Bas de Leeuw 10, Kasper Rijkers 10.

Uitslagen
Eerste divisie A
Binnenland – Triple Threat                    62 – 55
BA Limburg – Dreamfields Dolphins  51 – 86
Hoofddorp – Akrides                               52 – 59
Arnhem Eagles – Red Stars                    77 – 75
Almere – Landstede ZAC                        93 – 82

Stand
1. Binnenland                10-16
2. Akrides                        9-14 
3. Racing Beverwijk      9-12
4. Almere                        9-12
5. Red Stars                    9-10
6. Hoofddorp                 8-8
7. Dolphins                     9-6
8. Landstede ZAC          9-6
9. Arnhem Eagles          9-6
10. Limburg                    8-4
11. Triple Threat            9-4