Arnhem Eagles legt de lat hoog

20 september 2013 | Van onze AS-redactie

Sven Voogt is aan zijn tweede seizoen als trainer-coach van Arnhem Eagles begonnen. Gooien de basketballers in de eerste divisie opnieuw hoge ogen in de strijd om een plek de Final Four. Een gesprek met de ambitieuze hoofdtrainer, die met zijn ploeg zaterdag de competitie begint in Soest. Tegenstander is Red Stars.

Heeft de selectie veranderingen ondergaan?
Sven Voogt: “De selectie is breder geworden en daar ben ik blij mee. Op het eind van het vorig seizoen hadden we vaak maar drie of vier wissels op de bank. Dat zijn er toch één of twee te weinig.”

Jullie hebben vorig seizoen een prima seizoen gedraaid. Is dat weer mogelijk?
“Dat is moeilijk te zeggen. De competitie in de eerste divisie is helemaal op zijn kop gegaan. Er zitten nu zeven andere ploegen in en er zijn bij een aantal clubs heel wat ontwikkelingen geweest. Het is dus afwachten hoe sterk de ploegen zijn.”

Dit wordt voor jou het tweede seizoen als trainer–coach van Arnhem Eagles. Hoe sta jij er nu in?
“De spelers kennen mij nu en weten wat ze kunnen verwachten. Dat geldt omgekeerd ook. Het verrassende is er nu af. Ik zal zelf harder moeten werken. Ik zal er meer bovenop zitten. Niet erg, want daar ben ik voor.”

In welke zin pak je het anders aan?
“Ik heb vorig seizoen veel aan de spelers overgelaten en in samenspraak heb ik uiteindelijk beslissingen genomen. Dat heeft vorig jaar goed gewerkt. Nu zal ik zelf meer het voortouw nemen. De spelers zijn gewend aan mij en ik zal me nu iets anders opstellen, zodat je weer een verkennende fase hebt. Ik moet de boel scherp houden.”

Hebben jullie een doelstelling geformuleerd?
“We zijn vorig jaar als derde geëindigd. Dat schept dus verplichtingen. We willen weer om de eerste twee plaatsen meedoen om zo met de twee beste ploegen uit de andere eerste divisie in de Final Four te strijden om promotie. Maar je moet het afwachten, omdat je de sterkte van de andere ploegen nog niet goed kent. Ik staar me niet blind op een bepaalde positie. We willen als team en individueel vorderingen maken op technisch en tactisch gebied. Als dat lukt, ga je automatisch betere prestaties neerzetten.”

Zie ook: Bas Leijssenaar blijft een jaar aan de kant (klik hier)
Voor het sportprogramma (klik hier)