Arnhem Eagles breekt met slechte traditie

9 oktober 2016 | Van onze AS-redactie

De basketballers van Arnhem Eagles hebben zaterdagvond in de eerste divisie A de tweede seizoenszege behaald. De formatie van trainer René Heeres versloeg in Almere het plaatselijke Pioneers met 57-76. Bij rust was de stand nog gelijk: 36-36.

Arnhem Eagles ging zaterdag gehavend op pad. Trainer René Heeres kon geen beroep doen op de gebroeders Vukic en de talentvolle jongeling Nour Yaaqobi. In de wetenschap dat Arnhem Eagles ook al jaren niet had gewonnen in Almere, rekende de Arnhemse ploeg op een zware wedstrijd. 
Beide ploegen hadden in de openingsfase moeite de basket te vinden. De bezoekers troffen als eerste doel, maar door enkele enkele goede driepunters nam Almere een voorsprong. Door een sterke drive van topschutter Bram Sieben stond er bij rust een gelijke stand op het bord: 36-36.
“We voelden toen al wel dat er dit keer wat te halen viel in Almere”, zei center Guido Groenendijk. “Dat resulteerde in een furieus derde kwart. Door lange aanvallen te spelen, vonden we de goede opties om te kunnen scoren.”
Met driepunters van Bram Sieben en sterke drives van Bas de Leeuw nam Arnhem Eagles een voorsprong van 10 punten. Dat was mede een gevolg van het sterke verdedigen van guard Miguel Brache, die daarnaast ook veel snelheid in de aanval bracht. Na het derde kwart zaten de bezoekers al op rozen: 47-58.
“In het vierde kwart kwam de overwinning niet meer in gevaar”, zei Groenendijk. “Almere was mentaal geknakt en een verre driepunter van Andrew Blackmon,  met bord,  zorgde voor de kers op de taart.”
Zo behaalde Arnhem Eagles een prima zege op basis van goed teamspel en een sterke verdediging. Zaterdag 15 oktober staat voor Arnhem Eagles de bekerwedstrijd tegen Lokomotief, dat uitkomt in de promotiedivisie, op het programma. Dat duel wordt gespeeld in de Arnhemse sporthal De Omnibus en begint om 15.00 uur.

Almere – Arnhem Eagles 57-76 (36-36). Kwartstanden: 17-15, 19-21, 11-22, 10-18.
Topscorers: Bram Sieben 16, Bas de Leeuw 14, Andrew Blackmon 14, Guido Groenendijk 10.

EERSTE DIVISIE A
Uitslagen
Vierde speelronde
Vrijdag 7 oktober
Landstede ZAC – Dreamfields Dolphins   71-60
Zaterdag 8 oktober
Almere – Arnhem Eagles                             57-76
Triple Threat – VBC Akrides                       67-73
Racing Beverwijk – Red Stars                     76-86
Binnenland – Limburg                                 96-77
Hoofddorp was vrij.

Stand
Akrides                 4-8
Binnenland          4-8
Red Stars              4-6
Arnhem Eagles    3-4
Hoofddorp           3-4
Landstede ZAC   4-4
Limburg               3-2
Beverwijk             4-2
Dolphins              4-2
Almere                 3-0
Triple Threat       4-0