Arnhem Eagles blijft thuis ongeslagen

30 november 2014 | Van onze AS-redactie

Arnhem Eagles heeft in de eerste divisie A ook zijn tweede thuisduel gewonnen. De basketbalploeg van trainer Jeroen Bolk was in de Arnhemse sporthal De Laar zaterdag met 81-61 te sterk voor Hoofddorp.

 

Het was voor het Arnhems/Nijmeegse combinatieteam pas de tweede thuiswedstrijd van het seizoen. De eerste, tegen Pigeons, was gewonnen en de ongeslagen status wilde Arnhem Eagles graag behouden.
De thuisploeg begon echter slap en ongeïnspireerd en dat leidde tot een 2-9 achterstand. Door veel gebruik te maken van ‘screen’ en ‘snijdende mannen’ vonden de gasten vaak de basket van Arnhem Eagles. Door meer druk te geven op de aanvallers van Hoofddorp werden meer ballen veroverd en door goed scorend werk van Eelco Bronsema kwam Arnhem Eagles langzaam dichterbij. Na het eerste kwart bedroeg de achterstand nog maar twee punten: 19-21.
De thuisclub schoot aan het begin van het tweede kwart als een komeet uit de startblokken. Hoofddorp had geen antwoord op het agressieve spel van de thuisploeg en bij rust waren de rollen compleet omgedraaid: 42-31. ‘Rookie’ Robin Simonis vervulde daarbij met zijn verdedigende en scorende werk een belangrijke rol.

Na de rust ging Hoofddorp op een zoneverdediging. Dat pakte voor de gasten helemaal verkeerd uit. Arnhem Eagles maakte gretig gebruik van de ruimte die ontstond. Guard Nick Domhof gooide, na een voor hem rustig eerste bedrijf, na de pauze gelijk alle remmen los. Hij scoorde 8 punten op rij, waaronder twee driepunters.
Daarmee schoot hij meteen alle hoop bij de gasten op een comeback in de wedstrijd aan flarden. Ook Bas de Leeuw, Rik van der Graaf en Alan Sinnema deden met fraaie driepunters een duit in het zakje.

Na een 65-46 stand na het derde kwart kwam Hoofddorp met wat paniekschoten nog heel even terug tot 12 punten verschil, maar het grootste gedeelte van het laatste kwart was een formaliteit. Arnhem Eagles verdedigde als team en zat er bovenop, waardoor de gasten niet tot goede opties konden komen. “Een echte teamoverwinning en als we de verdediging verder aanscherpen en aanvallend als team blijven spelen, kunnen we het iedere tegenstander in de eerste divisie lastig maken”, vertelde Guido Groenendijk, die door een blessure nog altijd vanaf de kant moest toekijken.

Scores Arnhem Eagles: Nick Domhof 24, Eelco Bronsema 14, Rik van der Graaf 11, Mylthon Poulino 8, Miguel Brache 7, Robin Simonis 6, Bas de Leeuw 6, Robin Simonis 6, Kasper Rijkers 3, Alan Sinnema 3.