Arnhem Cup voor handbalsters ESCA

9 april 2012 | Van onze AS-redactie

De handbalsters van ESCA hebben het toernooi om de Arnhem Cup gewonnen. In de finale had Groessen niets te vertellen: 9-1. In de categorie tot 19 jaar ging de zege naar de meiden van AAC 1899.

Op het tweedaagse internationale toernooi speelden meer dan 900 handballers en handbalsters uit Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Nederland, verdeeld over groepen jeugd en senioren, op zaterdag en zondag in sporthal Valkenhuizen 202 wedstrijden. “Het was weer een geweldig evenement”, zei Jan Arfman, lid van de organisatie, zondagavond.
Het toernooi, georganiseerd door ESCA in samenwerking met Euro-Sportring, werd voor de zestiende keer gehouden. In tegenstelling tot de vorige editie ditmaal alleen in sporthal Valkenhuizen. Arfman: “Evaluatie heeft geleerd, dat verspreiding over meer hallen in Arnhem niet wenselijk was. Iedereen wilde vorig jaar graag zo snel mogelijk terug naar Valkenhuizen. Daar was het gezellig, daar was iedereen. Meer hallen betekende ook dat je meer vrijwilligers nodig had.”
Daarnaast was er nog het logistieke probleem. “Ploegen die bijvoorbeeld verbleven in het Arentheemcollege en dan de brug over moesten naar Rijkerswoerd om te spelen. Dat was ook lastig”, zei Arfman. “Verenigingen met meer teams wilden ook graag bij elkaar zitten. Dat was niet altijd het geval.”
Sportief succes was er tijdens de 16e editie voor de vrouwensenioren van ESCA. In de finale had eersteklasser Groessen weinig in te brengen: 9-1. Keepster Natascha Jansen en Kim de Blok speelden een prima wedstrijd. ESCA 2, dat op toernooien als vriendenteam speelt onder de naam ‘De Tjikkies’, eindigde als vierde. Bij ‘ESCA 2’ stonden handbalsters van ESCA, AAC 1899, het Dierense Erica’76 en het Leidse Saturnus in de ploeg.
Het Arnhemse AAC 1899 A1 won bij de meisjes onder 19 jaar. Bij de jongens was Swift A1 heel dicht bij de eindzege, maar de Arnhemse ploeg moest de eerste plaats toch aan het Zoetermeerse HV Gemini laten. Het Zwitserse TV Appenzell werd derde.
Bij de mannensenioren verraste HV Huissen. De naar de eerste klasse gepromoveerde ploeg legde in het sterk bezette deelnemersveld beslag op de tweede vierde plaats. ESCA speelde bij de mannen geen rol van betekenis.