Arnhem Cup-finale ‘iets aparts’

11 juni 2011 | Van onze AS-redactie

Het wordt zijn vijfde Arnhem Cupfinale en hij won twee keer. Vertel Richard Valkenier, de 27-jarige centrale verdediger van FC Presikhaaf, dus niets over dit Arnhemse fenomeen. “Het blijft elke keer iets aparts.”

Hoe kijk je er nu tegenaan?
Richard Valkenier: “Je voelt de spanning. Het zijn altijd mooie wedstrijden, waarin veel gebeurt, en er komt altijd veel  publiek, ik  kijk er echt naar uit.”

Je bent een Arnhem Cup-routinier.
“Het wordt mijn vijfde finale, twee keer de Cup gewonnen. De eerste keer met Arnhemse Boys. Ja, met de Boys, daar kwam ik al op 17-jarige leeftijd terecht. Ik zat bij RKHVV, eerst in de jeugd, daarna in de selectie van het eerste. Maar ik kreeg eerst geen basisplaats. Toen zei Toon Hartemink: kom maar bij ons, want bij de Boys sta je gegarandeerd in de basis. Dat kwam uit.”

In de halve finale tegen RKHVV scoorde jij  2 keer via een penalty. Ben je de vaste strafschoppennemer?
“Dat doe ik dat samen met Essen Gürbüz en Rifat Bugdayci. Het hangt er maar van af wie zich het best voelt, en wie er het dichtst bij staat. Het afgelopen seizoen heb ik 1 strafschop genomen, en 1 keer gescoord. Ik sta, met bekerwedstrijden erbij, op een totaal  van 17 doelpunten, niet verkeerd voor een verdediger. Meestal neem ik de vrije trappen, ik ben wel een specialist. Tikje breed naar mij, en dan hard uithalen. Zo gingen die twee strafschoppen er tegen RKHVV ook in.”

FC Presikhaaf ziet er volgend seizoen héél anders uit.
“Zeker, er komen veel spelers bij. Alleen maar goed voor de concurrentie. Ik ben wel heel blij dat Theo Groeneveld er bij komt. Hij is een vriend van mij, we zijn samen opgegroeid in de Rijnwijk. Theo kan goed leiding geven, zo’n man achter mij heb ik echt nodig.”

Tevreden over het afgelopen seizoen?
“We hebben te veel laten liggen, wedstrijden onnodig verloren. In plaats van tevreden te zijn met een 2-0 voorsprong en de bal rustig rond te spelen, bleef de ploeg vaak vooruit spelen, en hoorde je te vaak: ik wil scoren. Dat heeft met de jonge leeftijd te maken. We krijgen er nu veel ervaring bij. Gelukkig maar, er gaan nog mooie dingen gebeuren bij FC Presikhaaf.”

De halve finale tegen RKHVV: mooi spektakel, maar sommigen vonden jullie te hard spelen.
“Sommige jongens gingen inderdaad over de schreef. Maar de scheidsrechter (Ten Broeke, red) had dat kunnen voorkomen. Hij had veel eerder moeten optreden. Vóór de eerste rode kaart, had hij nog niet eens geel gegeven.”

Maandag de finale tegen De Bataven. De kansen?
“Fifty-fifty. Het kan een mooie finale worden, omdat De Bataven ook een voetballende ploeg is. Alleen met een inzet van 200 procent kunnen we winnen. Daar hoop ik vurig op, want het blijft iets aparts.”

Maandag, 19.00 uur, sportpark Elsweide: finale Arnhem Cup FC Presikhaaf-De Bataven.

Foto homepage: Richard Valkenier (midden) tracht een opstootje in de halve finale tegen RKHVV te sussen.
(Foto: RN-Sportfotografie. http://www.rn-sportfotografie.blogspot.com)