Armoedig, dat is helaas de juiste typering

30 maart 2024 | Van onze AS-redactie

Armoedig. Dat is helaas de juiste typering voor het spel van Vitesse in Alkmaar tegen AZ. De 2-0 nederlaag is nog maar een flauwe afspiegeling van de krachtsverhoudingen.

Binnen het kwartier had het al 2-0 voor de Noord-Hollanders moeten zijn. Een blunderende Room werd gered door de VAR, die een paar millimeter buitenspel constateerde. En dezelfde Room voorkwam even later knap een treffer.

Natuurlijk, AZ heeft een goede ploeg met solide positiespel. Maar wat Vitesse daar tegenover stelde, is teleurstellend weinig. Aanvallend creëerde de ploeg van trainer Sturing vrijwel niets, achterin blijft die maar grote fouten maken. De Arnhemmers waren duidelijk de minderen, maar dan nog is het schrijnend dat de beide tegengoals voor de zoveelste keer uit blunders ontstonden. Je kunt er bij dit elftal gewoon op blijven wachten. Hoe gemakkelijk kun je het tegenstanders maken?

De 1-0 viel uit een corner. Al jaren roep ik dat ploegen bij corners twee snelle mensen bij de middenlijn moeten houden en tevens de beide palen moeten bezetten. Dat is tegenwoordig om raadselachtige redenen niet meer in de mode. In Alkmaar kon de bal daardoor bij de tweede paal zomaar binnen ploffen.

Dan de tweede tegentreffer. Verdedigende klungel Arcus liet zich weer eens aftroeven, voor de zoveelste keer dit seizoen. Als een club dit soort verdedigende nitwits moet blijven opstellen, is de toestand uitermate zorgwekkend.

Zoals we weten, is dat niet het enige probleem. Ik was al blij dat er in de tweede helft een aantal keren combinaties over drie, of zelfs vier schijven te zien waren. Als die tot stand komen, zie je dat zelfs een tegenstander als AZ het moeilijker krijgt. Het komt bij de geelzwarte formatie echter niet verder dan zeldzame oprispingen, voor het overige blijven er (ook) in de opbouw aan de lopende band dingen fout gaan.

Al met al is het enige positieve dat ik kan noemen, dat ik nog steeds een ploeg zie die wel bereid is om hard te werken. Om die reden verdient die ook de komende wedstrijden alle steun van de aanhang.

Nog even iets over de tactiek. Het team van Sturing is verdedigend zo broos, dat het tegen sterke tegenstanders als Sparta en NEC het overdenken waard is om 5-3-2 te gaan spelen. Met Oroz een verdediger erbij zetten en de snelle jongens Boutrah en Hadj-Moussa voorin. Ik weet wel, ook Oroz heeft zijn beperkingen, maar in dat systeem is er in ieder geval rugdekking op de flanken. Als de ploeg in dit systeem blijft doormodderen, is de kans levensgroot dat het sowieso niets wordt.

Van de spelers in deze wedstrijd wil ik aanvoerder Van Ginkel er dit keer in positieve zin uitlichten. We weten dat zijn bewegingsritme trager is geworden, maar hij was deze avond zeer balvast, met goede spelvoortzettingen. Verder straalt de goede wil er bij hem altijd vanaf. Wat dat betreft is hij een perfecte aanvoerder, die constant het goede voorbeeld blijft geven.

Nu komt de week van de waarheid met de thuiswedstrijden tegen Sparta Rotterdam en NEC. Die móéten zes punten opleveren om nog enige kans te maken op handhaving. Ik denk dat we met zijn allen moeten hopen op het beste Vitesse van dit seizoen in combinatie met een offday van deze tegenstanders. In alle andere scenario’s is het over en sluiten.  

AZ-Vitesse
53. De Wit 1-0, 64. Pavlidis 2-0