Arbiter: vaker problemen met UDI

23 maart 2011 | Van onze AS-redactie

Scheidsrechter Stortelder uit Lichtenvoorde staat pal achter zijn beslissing om de dameshandbalwedstrijd UDI 1896-FBC van afgelopen zondag te staken. De arbiter stopte ermee omdat hij vanaf de tribune voortdurend op- en aanmerkingen naar zijn hoofd kreeg.

Stortelder vond het zondag in de 40e minuut welletjes en beëindigde het tweedeklasseduel. De stand was op dat moment 12-9 voor FBC uit Herwen. De arbiter vertelt: “In de eerste tien minuten was er niets aan de hand. Maar toen het slechter ging met de dames van UDI werd er steeds vaker wat geroepen vanaf de tribune. Bij de strafworp vond ik het niet meer te accepteren. Wat er letterlijk werd geroepen zeg ik niet, dat staat in mijn rapport aan de tuchtcommissie. Het waren kwetsende uitlatingen, daar laat ik het bij.”
“Ik heb geen moment getwijfeld en vond het ook niet nodig om eerst de aanvoerders bij elkaar te roepen Die stap heb ik bewust overgeslagen. Het was namelijk niet de eerste keer dat ik problemen heb bij UDI. Ik fluit de dames nu een jaar of vijf en heb vaker dit soort zaken meegemaakt. Anderhalf jaar geleden heb ik om die reden nog een wedstrijd van UDI stilgelegd. De kwestie heeft dus een geschiedenis. Ik fluit nu 22 jaar, het is de eerste keer dat ik een wedstrijd heb gestaakt”, aldus Stortelder, die zegt dat hij niet de enige scheidsrechter is die bij UDI onheus wordt bejegend: “Ik heb gehoord dat meer scheidsrechters problemen hebben bij UDI.  Niet in het veld, met de speelsters of de trainer heb ik geen problemen. Het gebeurt op de tribune.”

UDI-bestuurslid Jan Vos herkent de opmerkingen van Stortelder niet: “We hebben nooit signalen gehad dat meer scheidsrechters hier problemen hebben.  Was dat wel het geval, dan hadden we al lang maatregelen genomen.” Vos heeft de wedstrijd  niet gezien maar heeft via andere kanalen informatie gekregen: “Als er de hele wedstrijd commentaar werd geleverd, is het vreemd dat de scheidsrechter niet eerder heeft opgetreden. Ik heb begrepen dat hij veel verkeerde beslissingen nam. Op het moment van die strafworp is er wel iets geroepen vanaf de tribune, ‘kluns’ of zoiets. Waarschijnlijk door iemand die geen lid is van UDI. Wat kun je daar nu aan doen? Als de scheidsrechter zegt dat hij hier vaker problemen heeft gehad, dan laat hij het verleden dus meespelen. Dat is niet goed, want dan kan rancune een rol spelen. Hij moet elke wedstrijd op zichzelf beoordelen.”
UDI 1896 en scheidsrechter Stortelder hebben een rapportje naar de Afdeling Oost van het handbalverbond gestuurd, waarna de tuchtcommissie een uitspraak zal doen.