Arbiter staakt AZ 2000 – FC Jeugd

11 maart 2012 | Van onze AS-redactie

van onze AS-redactie

AZ 2000 – FC Jeugd, een duel in de vijfde klasse F, is zondag de 38e minuut gestaakt. De arbiter voelde zich zo bedreigd door spelers van FC Jeugd, dat hij verder spelen niet verantwoord achtte.

De arbiter kende in de 38e minuut bij een 1-1 stand een strafschop toe aan AZ 2000, nadat Joeward Hoogenbergen binnen de beruchte lijnen was neergelegd. De spelers van FC Jeugd waren het niet eens met die beslissing en haalden verhaal bij de scheidsrechter. “Dat ging maar door en er werd naar wat ik hoorde wat geduwd en getrokken”, vertelde Delano Verweij, trainer van AZ 2000, na afloop. “Uiteindelijk zag ik de scheidsrechter met de bal in zijn hand richting middenveld lopen. Er was wat verwarring, omdat wij eerst dachten dat hij toch zijn beslissing had ingetrokken. Uiteindelijk bleek dat hij de wedstrijd staakte, omdat hij zich bedreigd voelde door de spelers van FC Jeugd.”
Wat er precies was gezegd, wist Verwey niet. “Maar er is daarna lang overleg geweest tussen de scheidsrechter, de besturen van AZ 2000 en FC Jeugd, én een aanwezige rapporteur, maar de staking bleef definitief.”
Na afloop had Verwey nog wel met de arbiter gespoken. “De scheidsrechter was bang dat het in het restant van de wedstrijd alsnog uit de hand zou kunnen lopen met de spelers van FC Jeugd. Hij benadrukte dat AZ 2000 niets te verwijten viel en gaf ons zelfs nog een compliment voor ons gedrag in het veld en na het staken. Wij hebben de scheidsrechter veilig van het veld begeleid, al vond hij dat zelf niet echt nodig.”
Voor Verwey had de wedstrijd wel uitgespeeld mogen worden. “Ik vond niet dat er zo heel veel aan de hand was en de sfeer tussen de teams was ook niet bijzonder vijandig. Maar de scheidsrechter dacht daar anders over en dat moet je accepteren.”
Voor AZ 2000 was het jammer dat het duel werd gestaakt. De Arnhemse ploeg speelde een prima partij. Nadat Hoogenbergen in de 5e minuut een dot van een kans had laten liggen, opende FC Jeugd uit een toegekende strafschop na 20 minuten de score: 0-1.
AZ 2000 schakelde daarna een tandje bij, won steeds vaker de slag op het middenveld en bleef ‘voetballende’ oplossingen zoeken. In de 31e minuut was het dan wél raak. Joeward Hoogenbergen zette Karim El Attrach vrij voor de keeper en die maakte geen fout: 1-1.
In de 38e minuut ging de bal weer op de stip, nu in het voordeel van AZ 2000. Die strafschop werd dus niet meer genomen.
De tuchtcommissie van de KNVB zal zich nu over de gestaakte wedstrijd buigen.