Alle seinen op groen voor NK

9 juni 2024 | Van onze AS-redactie

“Het groenste NK Wielrennen ooit”, zo werd het NK Wielrennen in Arnhem en omgeving een paar weken geleden omschreven. Maar in de aanloop daarnaartoe was het niet zo rooskleurig. Natuurmonumenten lag openlijk overhoop met organisator Courage Events, de KNWU en de gemeente Arnhem. Hoe zijn de partijen er nu tóch uitgekomen met elkaar?

Het concept parcours van het NK Wielrennen werd trots aangekondigd. De Posbank (gelegen in Nationaal Park Veluwezoom) zou meerdere keren worden aangedaan door het Nederlandse wielercircus. Maar Natuurmonumenten, dat eigenaar is van het Nationaal Park, dacht daar anders over. Zij eisten een financiële compensatie en dreigden zelfs met een rechtszaak.

“Ze hadden wat eerder met ons mogen communiceren”

Natuurbeschermer komt tot compromis

“Ze hadden wat eerder met ons mogen communiceren”, benoemt woordvoerder Naomi Persoon van Natuurmonumenten. De andere betrokken partijen hadden al overeenstemming bereikt over het parcours, maar Natuurmonumenten was daar niet bij betrokken. “Wij zijn in eerste instantie natuurbeschermers”, zo verklaart zij de heftige reactie vanuit de stichting.

Maar de deur ging nooit hard dicht aan de kant van Natuurmonumenten: “We hebben actief de samenwerking gezocht en zijn met de organisatie in gesprek gegaan”. Dat verliep constructief. “We hebben duidelijke afspraken gemaakt. Wij zijn gegaan voor zo min mogelijk negatieve impact voor het natuurgebied. En we zijn blij dat we een mooi compromis te pakken hebben, juist voor degenen die zowel van het wielrennen als de natuur houden.”

“Onze mensen gaan ook echt bezoekers tegenhouden, dat geldt ook voor wandelaars”

Natuurmonumenten staat daarmee in haar recht, het nationaal park is immers eigendom van de stichting. Voor de openbare weg gelden andere regels, het overgrote deel van de weg omhoog is eigendom van de gemeente Rheden. Maar ook daar worden opportunistische wielerfans opgewacht door Natuurmonumenten.

Rust in het Nationaal Park, zo ziet Natuurmonumenten het ook graag tijdens het NK.

Groot feest bij Sonsbeek

Een andere belangrijke maatregel is het ‘weglokken’ van wielerfans naar andere delen van het parcours. In Arnhem wordt dit voor een belangrijk deel georganiseerd door het Sportbedrijf. En dat wordt een groot feest.

“Bij het Sonsbeekpark, aan de Zypendaalseweg, maken we het grootste wielercafé van heel Nederland, met een groot scherm waarop je de koers prachtig kan volgen”, vertelt Mark Debets van Sportbedrijf Arnhem enthousiast. “Daar vormen we met grote rijen statafels de Nederlandse vlag, dat gaat voor prachtige plaatjes zorgen bij de uitzending.” Tijdens de koers worden de bezoekers vermaakt met muziek en analyses. En, ook niet onbelangrijk, er komen tussen 12:00 en 17:00 maar liefst 15 keer(!) renners en rensters langs, verdeeld over de beloften mannen, elite vrouwen en elite mannen.

“Bij het Sonsbeekpark maken we het grootste wielercafé van heel Nederland”

Alhoewel het Sportbedrijf niet betrokken was bij het ‘conflict’ tussen Natuurmonumenten en de organisatie, zijn ook zij druk bezig met ‘het groenste NK Wielrennen aller tijden’. “We hebben bij alle side events gekeken naar het effect op de omgeving. We gebruiken daarbij een instrument van de provincie, om te bepalen wat de impact is op de omgeving. Dat betekent ook dat je kijkt naar de footprint van je events.”

Eind goed, al goed

Alle seinen staan dus op groen voor een groot wielerfeest op 23 juni. Wil je meer weten over het NK Wielrennen en de evenementen daaromheen? Ga dan naar www.sportinarnhem.nl/nkwielrennen. Daar vind je een overzicht van alle activiteiten, inclusief de tijdsplanning van de dag.

* Tekst: Arjan Bouwmeester
* Foto geheel boven: De Posbank, strijdtoneel tijdens Olympia ’s Tour, eerder dit jaar (Foto: Luuk Wolsink)
* Foto Nationaal Park: Wilfrie Koekkoek
* Foto onder: Jan Willemsen