AHW’71 laat van zich horen

3 februari 2011 | Van onze AS-redactie

Het zou zomaar kunnen gebeuren dat AHW’71 een stapje hogerop gaat. De handballers uit Westervoort staan tweede in de tweede klasse A en zitten op het vinkentouw. UGHV 2 is de leider. En uitgerekend in de laatste wedstrijd van het seizoen komt deze ploeg naar Westervoort. Een mooiere climax is niet denkbaar.

En dat terwijl AHW niet eens een vastomlijnd plan voor dit seizoen had.  “Gewoon lekker handballen. Dat was het uitgangspunt”, zegt trainer-speler Martin Pragt. En gaat dat de ploeg goed af. “Ik ben wel tevreden over het niveau, er wordt best aardig gehandbald, zij het dat soms de pure techniek te wensen overlaat, daar schaven we veel aan. We hebben toch een aantal goede wedstrijden gespeeld, tegen AAC bjjvoorbeeld, die we wonnen. Dat was modern handbal in een hoog tempo. Waar ik een voorstander van ben. Mijn filosofie is: individueel druk zetten en een hoog tempo hanteren. Dan krijg je spectaculair handbal.”
Martin Pragt speelt een belangrijke rol bij AHW’71. Hij is trainer-speler van het herenteam en traint ook de jongensteams. Ze noemen hem ‘Der Alte’: hij is 46 jaar. Maar nog altijd de topscorer van het team. Dit seizoen legde hij er al weer 74 in het netje, een gemiddelde van ongeveer 6 per wedstrijd. “Ik kan het lichamelijk nog altijd goed opbrengen. En zo lang ik het leuk vind, ga ik door”, vertelt Pragt, die met succes twee piepjonge jeugdspelers geregeld met het eerste laat meespelen. Zijn eigen zoon Stefan en Milan Hendriks, beiden 15 jaar. Stefan Pragt maakt ook deel uit van de Nederlandse talentenselectie onder 16 jaar. Beiden zitten op de Handbal Talentschool Gelre.
Pragt: “De jongens doen het geweldig. Stefan heeft een rol als middenopbouwspeler. Het grappige is dat iedereen naar hem luistert, ook de oudere spelers. Maar deze jongens kunnen we niet houden, volgend seizoen gaan beiden naar Swift. Daar zijn uiteraard meer mogelijkheden en kunnen ze zich beter ontwikkelen. De A-jeugd en ook het tweede van Swift spelen hoog. Jammer voor AHW, maar voor die jongens is het beter.” 

AHW’71 is als relatief kleine vereniging uiteraard zeer afhankelijk van de aanvoer vanuit de jeugd. Pragt: “Er zijn wel een aantal jeugdspelers die straks kunnen doorstromen, maar bij de jongste jeugd heeft het even gestagneerd. Door allerlei acties, handbalclinics op scholen bijvoorbeeld, hopen we dat weer op gang te trekken. Maar of AHW echt veel hoger kan gaan spelen, betwijfel ik. Je wilt uiteraard zo hoog mogelijk spelen, maar het beleid is daar niet echt op gericht. De belangstelling voor ons houdt niet over, Westervoort is nu eenmaal een echt voetbaldorp”, zegt Pragt.
Maar daar kan verandering in komen. Handbal blijft per slot een prachtige sport en de club lijkt prima georganiseerd. Zo is het herenteam recent geheel in nieuwe tenues gestoken door sponsor Bordbusters uit Huissen, onder het  motto:  ‘Goed presteren kan niet zonder goed materiaal’.
AHW’71 laat nog van zich horen dit seizoen, dat is duidelijk.  Pragt: “Promotie is niet ondenkbaar. We kunnen eerste worden, maar ook als nummer twee zijn er kansen. Dat hangt er maar van af wat andere teams doen. Misschien wil de nummer één niet eens promoveren. Ik zou het mooi vinden. Dit team zou ook een klasse hoger goed mee kunnen doen.”