AHV Swift niet okselfris in aanloop naar beslissend duel met Quintus

24 maart 2017 | Van onze AS-redactie

Zaterdagavond moet het gebeuren. In sporthal Elderveld kunnen de handballers van Swift door een overwinning op Quintus een plek in de BENE-League van volgend seizoen al zo goed als veiligstellen. In de aanloop naar het duel kampen enkele spelers van Swift wel met pijntjes.

Doelman Ruben Moerkerk, die door een enkelblessure de duels met Lions en Aalsmeer miste, is weer inzetbaar. “Ruben heeft dinsdag en woensdag getraind, maar een groot aantal spelers waren afwezig door ziekte en blessures”, vertelde trainer Artur Langedijk van Swift vrijdag. “Je ziet dat wedstrijden in de kampioenspoule zwaar zijn en hoeveel kracht dat kost. Wedstrijden tegen Quintus, Lions en Aalsmeer, ploegen uit de BENE-League, is toch iets anders dan een gewoon eredivisieduel.”
Ruben de Bok, Robin Schoenaker en Gijs Hoeve ontbraken dinsdag door blessures. David Petit (ziek), Thijs Geurds (werk) en Pascal Lucassen (werk) waren ook niet van de partij. Vrijdagavond verwacht Langedijk iedereen op de training. “Ik denk dat alle jongens kunnen spelen tegen Quintus.”
Swift won de eerste confrontatie in Kwintsheul in een enorm spektakel met minimaal verschil: 26-27. “Wij moeten nu minimaal gelijk spelen en ik denk dat we er dan zijn”, doelt Langedijk op de derde plaats in de kampioenspoule, die recht geeft op een plaats in de BENE-League voor volgend seizoen. “De voorbereiding is niet geweldig verlopen, maar we hebben alles in eigen hand. Hierna moeten Swift en Quintus allebei nog tegen Aalsmeer en Lions en die twee ploegen zijn beide veel te sterk. “
Eindigen Swift en Quintus gelijk in de kampioenspoule, dan is het doelsaldo doorslaggevend en niet het onderlingen resultaat. Dat heeft een woordvoerster van het Nederlands handbal verbond (NHV) vrijdag bevestigd. Het doelsaldo van Swift is -26, van Quintus -22. 

Langedijk had Swift afgelopen zondag een kleine kans toegedicht tegen Aalsmeer, maar kwam bedrogen uit. Aalsmeer won met 35-20. “Aalsmeer was heel sterk. Ik had die ploeg vier keer aan het werk gezien, maar wat ze nu lieten zien was veel beter. Zo spelend heeft Aalsmeer zelfs tegen Lions een kans”, zei Langedijk.
Het werd nooit een echte wedstrijd. “Want we begonnen verschrikkelijk slecht”, sprak Langedijk, die zijn ploeg bij rust al tegen een 19-9 achterstand zag aankijken. In het eerste deel van de tweede helft nam Aalsmeer wat gast terug, maar liep in de slotfase uit naar een verschil van 15 doelpunten: 35-20.
“Normaal scoort bij ons iedereen. Nu vijf man niet. Dat zegt genoeg”, aldus Langedijk. Maar verliezen van Aalsmeer is geen schande. het moet tegen Quintus gebeuren.”
Bij Quintus is zaterdagavond Niels van Lier weer van de partij. De linkshandige schutter ontbrak in het eerste duel met Swift door een blessure aan zijn vinger. Max de Maat is door een blessure niet inzetbaar bij de club uit Kwintsheul. 

Kampioenspoule A
Derde speelronde
Aalsmeer – Swift 35-20 (19-9).
Doelpunten Swift: Robin Schoenaker 7, Thijs Geurds 6, Peter Schoenaker 3, Brandon van Londen 2, Mark Portengen 1, Ruben de Bok 1.

* Foto boven: kan Swift zaterdagavond weer juichen? (Foto: Walter Veerman)
* De twee andere foto ’s zijn gemaakt door John Voermans.

Kamioenspoule A      
Zaterdag 18 maart      
Lions Quintus 36 – 21
Aalsmeer AHV Swift 25 – 20
Stand      
Lions   3 – 6  (+37)  
Aaalsmeer   3 – 4  (+11)  
AHV Swift   3 – 2  (-26)  
Quintus   3 – 0  (-22)  
Zaterdag 25 maart      
AHV Swift Quintus (20.45 uur,  sporthal Elderveld)
Zondag 26 maart      
Aalsmeer Lions  
       
Kampioenspoule B      
Zaterdag 25 maart      
Hurry Up Bevo HC 32 – 28
Volendam E&O 40 – 26
Donderdag 23 maart      
Volendam Hurry Up 28 – 30
Stand      
Hurry Up   4 – 7  
Volendam   4 – 5  
Bevo HC   3 – 2  
E&O   3 – 0  
Programma 25 maart      
E&O Bevo HC