AHV Swift legt de lat dit seizoen hoog

6 september 2016 | Van onze AS-redactie

Een plek in de kampioenspoule. Dat is waar trainer Arthur Langedijk met de handballers van Swift dit seizoen naar streeft. Dat betekent dat Swift in de eredivisie bij de eerste twee moet eindigen. Zaterdagavond zette de Arnhemse formatie daarvoor de eerste stap door in sporthal Elderveld met 28-24 te winnen van Tachos.

Vorig seizoen maakte Swift een stormachtige ontwikkeling door. De Arnhemse ploeg gold bij aanvang van de competitie als een van de degradatiekandidaten en pakte in de eerste seizoenshelft weinig punten. Acht van de negen duels gingen toen verloren. ‘Alles is gericht op de nacompetitie’, zei Langedijk toen. In de tweede seizoenshelft zorgde Swift voor verrassingen en in de nacompetitie waren de Arnhemmers bijna ongenaakbaar. De eerste plaats in de degradatiepoule was voor Swift.

Door de versterkte promotie naar de BENE-League, nu zes ploegen in plaats van vier, ziet Langedijk in de eredivisie, uitgebreid naar twaalf ploegen, mogelijkheden op een hoge eindklassering. “Drie ploegen hebben uitgesproken voor de eerste twee plaatsen te gaan. Wij, Houten en Een O. Op papier zijn die twee ploegen ook onze grootste concurrenten. Houten en E en O willen ook naar de BENE-League. Qua poen hebben ze het in ieder geval beter voor elkaar dan wij.”
swift-logoDat zegt echter niet alles. Volgens Langedijk is de rek er bij zijn spelers nog niet uit en de groep is ook weer een jaar verder en dus geroutineerder. De selectie bleef zo goed als intact. In zijn zoektocht naar een derde keeper slaagde Langedijk niet. Stef Beukers maakt na het vertrek van Martijn ten Velde (BEVO HC) en Jens de Koning weer deel uit van de eerste selectie. Voor Langedijk was het zaterdagavond prettig om te zien dat beide keepers uitblonken in het duel met Tachos.

De ploeg uit Waalwijk was in sporthal Elderveld geen partij voor Swift. Na een 13-8 ruststand kwam de thuisploeg halverwege de tweede helft zelfs op een voorsprong van tien treffers (23-13). Langedijk wisselde er vervolgens lustig op los, waardoor de voorsprong wat terugliep. De zege kwam echter nooit in gevaar. Dat de arbiters nog een Arnhemse treffer niet hadden genoteerd, kon de pret ook niet drukken. In plaats van 29-24 gaat er een eindstand van 28-24 de boeken in.

Aan het einde van de reguliere competitie spelen de nummers één en twee  van de eredivisie met de zes ploegen uit de BENE League (Lions, BEVO HC, Volendam, Aalsmeer, Hurry Up en Quintus) een nacompetitie. De teams worden verdeeld over twee kampioenspoules van vier, waarna de nummers één en twee van iedee groep zich plaatsen voor de kruisfinales. De winnaars van die kruisfinales spelen om de Nederlandse titel.
De nummers drie tot en met twaalf van de eredivisie worden na de reguliere competitie verdeeld over twee poules van vijf en strijden daarin tegen degradatie. De beide nummers vijf spelen in een ‘finale’ om behoud van een plek in de eredivisie degradatie. De verliezer komt in het seizoen 2017-2018 uit in de eerste divisie, de winnaar krijgt nog een herkansing tegen de nummer één van de nacompetitie van de eerste divisie.

* Foto boven: Ruben de Bok was zaterdag goed voor vier treffers in de wedstrijd tegen Tachos (Archieffoto: Walter Veerman).

AHV Swift – Tachos 28-24 (13–8).
Scores Swift (29 doelpunten):  Thijs Geurds 5, Peter Schoenaker 5, Robin Schoenaker 4, Ruben de Bok 4, Pascal Lucassen 3, Sofiane Rhouma 3,  Lex ten Velde 2, Gijs Hoeve 2, Mark Portengen 1.

UITSLAGEN EREDIVISIE
Eerste speelronde
Zaterdag 3 september
AHV Swift – Tachos                                         28-24
Handbal Venlo/Swift 2000 – Aalsmeer 2   25-28
Hellas – Houten                                                24-27
Aristos – Hercules                                            24-24
E en O – BEVO HC 2                                       30-18
Zondag 4 september
Lions 2 – HARO Rotterdam                           29-19

Programma
Zaterdag 10 september
Houten – Aristos
Tachos – E en O
Hercules – Lions 2
HARO Rotterdam – Handbal Venlo/Swift 2000
Zondag 11 september
Aalsmeer 2 – AHV Swift (15.00 uur)
BEVO HC 2 – Hellas