Afscheid valt Peter Hage zwaar

16 maart 2011 | Van onze AS-redactie

Korfballer Peter Hage nam zaterdag tegen Vriendenschaar afscheid als actief speler van Oost-Arnhem/Hotel Warnsborn. Door een chronische enkelblessure was voortzetting van zijn carrière, ondanks een eerdere operatie, niet langer verantwoord. De AS-redactie sprak met Hage. (Foto: Jaap Zoet)

Je bent in oktober van het vorig jaar geopereerd aan je enkel. Het ging toch niet meer?
Peter Hage: “Ik ben ook na mijn operatie pijn blijven houden. Als ik een wedstrijd heb gespeeld, kan ik de volgende dag nauwelijks lopen.””

Je hebt je laten opereren om terug te komen op je oude niveau. Is de operatie dus mislukt?
“Nee, zo kun je dat niet zien. Ik heb 9 jaar met pijn gespeeld. Het is ook niet hetzelfde als voor de operatie. Het was een chronische ontsteking en als je ziet wat ze er allemaal hebben uitgehaald. De enkel schiet nu ook niet meer op slot, maar de pijn is na een wedstrijd gebleven.”

Dus was de keuze om te stoppen niet meer zo moeilijk?
“Die was nog heel lastig. Ik had besloten om aan het einde van dit seizoen te stoppen, maar als het zo tegenvalt, kun je bijna niet anders. Daarom heb ik er nu wel vrede mee, maar ik had zaterdag toch een paar moeilijke momenten toen ik tegen Vriendenschaar die publiekswissel kreeg.”

Is het mogelijk dat je na een poosje in een lager team gaat spelen?
“Ik weet niet hoe het over een tijd met die enkel gaat. Maar spelen in een lager team is voor mij voorlopig geen optie. Ik weet niet of ik dat kan. Ik ben een zeer gedreven speler. Dan valt het meestal tegen als je lager gaat korfballen.”

Hoe ziet je toekomst eruit? Blijf je bij het korfbal betrokken?
“Ik ga me richten op het trainersvak. Ik train nu het derde van Oost-Arnhem en hiervoor heb ik 3 jaar het A1-team getraind. Tijdens mijn actieve carrière heb ik altijd jeugdteams onder mijn hoede gehad. Ik vind het heel leuk om spelers op te leiden.”

Hoe kijk je terug op je periode bij Oost-Arnhem?
“Het was een mooie tijd. Ik heb 5 seizoenen in het eerste gespeeld, nadat ik van SKF naar Arnhem was gekomen. Ik ben me er ook thuis gaan voelen. Eigenlijk al vanaf de eerste dag dat ik er binnenstapte.”

Wat zijn je hoogtepunten geweest?
“Dat ik als trainer van het A1 eenmaal en als trainer van het derde van Oost-Arnhem tweemaal kampioen ben geworden. Als speler heb ik geen grote successen behaald. De glorietijd van Oost-Arnhem ligt daar ver voor. Maar het behoud van het hoofdklasseschap door een zege op DOS-WK en een uitoverwinning op mijn oude club SKF staan me nog wel bij.”


Peter Hage legt aan voor een vrije worp in zijn laatste wedstrijd voor Oost-Arnhem/Hotel Warnsborn. In het duel met Vriendenschaar scoorde Hage 4 keer. (Foto: Jaap Zoet).