Afgevlagd door je eigen broer…

27 februari 2011 | Van onze AS-redactie

Nee, een broedermoord was het niet, zondagmiddag op sportpark ’t Cranevelt bij VDZ-SC Oranje. Maar uniek, en zeker hilarisch, was het wel dat een schitterend doelpunt van VDZ’er Frank Westen wegens buitenspel werd afgevlagd door zijn eigen broer Jeroen, voor deze gelegenheid grensrechter van SC Oranje.

Hoe kon het zover komen? Jeroen Westen kon wegens een voetblessure niet spelen voor VDZ en werd door SC Oranje vlak voor de wedstrijd gevraagd te vlaggen omdat deze club geen grensrechter had. Westen is naast actief voetballer ook scheidsrechter en dus bevoegd te vlaggen. De Arnhemmer stemde toe en zo kreeg de stadsderby twee VDZ-grensrechters. Tot zover niets aan de hand. Maar na rust, bij een 4-0 voorsprong voor VDZ, kreeg de situatie wel een bijzonder trekje toen Frank Westen doorbrak en met een schitterende lob scoorde. Tegelijkertijd stak zijn broer Jeroen de vlag recht omhoog en kon de arbiter niets anders doen dan de wonderschone treffer af te keuren.

Jeroen Westen vertelde: “Hij stond een meter buitenspel. Ik wist dat Frank het was, maar ik heb geen moment geaarzeld. Eigenlijk vond ik het nóg leuker te vlaggen omdat mijn broer het was. Jammer voor hem want het was een fantastisch doelpunt. Frank boos? Nee, hij keek eerst wel verbaasd in mijn richting, maar toen brak er snel een glimlach door. Na afloop heb ik wel veel opmerkingen uit het VDZ-kamp naar mijn hoofd gehad maar allemaal met een knipoog.”
Had hij ook gevlagd als de stand, met een paar minuten  te spelen, nog 0-0 was geweest?  Jeroen Westen: “Jazeker. Mijn neutraliteit als scheids- of grensrechter gaat boven alles, ook boven clubliefde. Als je niet met fair play kunt winnen, dan maar niet.”
De wedstrijd eindigde in een 12-0 overwinning voor VDZ. Frank Westen scoorde toch nog één keer.


Frank (links) en Jeroen Westen.