AFC Arnhem houdt op te bestaan

4 december 2015 | Van onze AS-redactie

Voetbalclub AFC Arnhem houdt vrijwel zeker op te bestaan. De vereniging kan niet meer voldoen aan al haar financiële verplichtingen. In de eerste week van januari zal een voorstel tot ontbinding van de fusieclub aan de leden worden voorgelegd. Dat besluit werd donderdagavond tijdens een algemene ledenvergadering genomen.

 

De financiële problemen van AFC Arnhem zijn niet nieuw. Aan het begin van dit seizoen zette de KNVB alle teams van AFC Arnhem uit het bekertoernooi, omdat de club een schuld van 18.000 euro aan de voetbalbond niet kon voldoen. Hoofdsponsor Jan Bergervoet schoot vervolgens te hulp, waarna de Arnhemse club wel aan de competitie mocht beginnen.

Van de schuld van 30.000 euro bleef 12.000 euro over aan ondermeer de gemeente Arnhem, maar aan aflossing daarvan is de club niet toegekomen. “Integendeel”, zegt bestuurslid Ed van de Laar (foto) van AFC Arnhem. “Door gebrek aan inkomsten is de schuld aan de gemeente, de KNVB, de brouwerij en het energiebedrijf weer opgelopen. We waren het seizoen al gestart met een wankele basis, maar als er dan geen verbetering optreedt, is er maar één conclusie mogelijk.”

Die conclusie is, dat begin januari de stekker eruit gaat. Van de Laar hoopt nog op een wonder, maar acht de kans daarop gering. “Als bestuur hebben we er alles aan gedaan. Maar het is heel moeilijk. Het woord is nu aan de leden. Er moet een hele grote sponsor opstaan of de cultuur binnen de club zou moeten veranderen.”

Met dat laatste doelt Van de Laar op de betaling van contributie. “Daar zijn we heel hard mee aan de slag gegaan. Iedereen moest gaan betalen, maar dan zie je dat een groot aantal personen ineens wegblijft van het sportpark”, legt Van de Laar uit. “Om hoeveel personen dat gaat? Een man of vijftig. Daarnaast blijven onze kantine-inkomsten achter. We zijn een andere vereniging geworden. We hebben veel Turkse voetballers. Zij nemen een drankje en vertrekken. Dat is prima en daar kun je ook niets van zeggen, maar daar kun je geen club van runnen. Tenzij je de contributie heel hoog maakt.”

AFC Arnhem, in 2014 ontstaan na een fusie tussen Presikhaaf en ESCA, speelde met het eerste zondagelftal vorig seizoen nog in de hoofdklasse en is na de degradatie ook nu nog de hoogst spelende club van de stad Arnhem. Zondag stonden er in de thuiswedstrijd tegen Longa ’30 (0-1 verlies) precies 39 toeschouwers langs de lijn. Daarvan kwamen er, zichtbaar met clubsjaal, minimaal veertien uit Lichtenvoorde. Om kwart over vijf, een uur na de wedstrijd, zaten er in het clubhuis nog vijf mensen aan een tafeltje. Beter kon de teloorgang niet in beeld worden gebracht.

De kans dat trainer Dennis van Beukering, die de ploeg van vierde klasse naar de hoofdklasse loodste, AFC Arnhem op zondag 13 december in de thuiswedstrijd tegen De Zweef voor het laatst begeleidt, is heel groot.
“Ik vind het vooral erg voor alle vrijwilligers”, zegt Van de Laar. “Als bestuur hebben we hier toch naar toegeleefd. Wij worden week in, week uit geconfronteerd met de financiële cijfers.”
Van de Laar heeft vrijdagochtend ook de gemeente Arnhem per email op de hoogte gebracht van de ontwikkelingen.

 * Foto homepage: spelmoment uit de wedstrijd AFC Arnhem – Longa ’30 (0-1) van afgelopen zondag. (foto: Nico Kooij)