AES Arnhem laat zege glippen

14 november 2016 | Van onze AS-redactie

De handbalsters van AES Arnhem hebben zaterdagavond in sporthal Rijkerswoerd een zeker lijkende overwinning nog uit handen gegeven. De ploeg van trainer Björn Willunat verspeelde in het tweede divisieduel met Velo na rust een 19-13 voorsprong. Kort voor tijd miste Manon Janssen bij een 24-24 stand nog een strafworp, waardoor AES Arnhem met een gelijkspel genoegen moest nemen.

AES Arnhem en Velo begonnen beide met 4 punten uit 5 duels aan hun onderlinge wedstrijd. Lange tijd gingen de twee ploegen ook gelijk op, maar kort voor de pauze kon de thuisploeg toch een gaatje slaan en ging met een 12-10 voorsprong rusten. “Na de hervatting hadden we een sterke fase”, doelde Willunat op de periode waarin AES uitliep van 14-12 naar 19-13.
Enkele tijdstraffen voor AES en onnodig balverlies in de Arnhemse aanval hielpen Velo weer terug in de wedstrijd. Velo kwam bij 20-20 op gelijke hoogte en stond bij 22-23 zelfs voor het eerst in de wedstrijd op voorsprong. In de zinderende laatste minuten golfde het spel op en neer. AES pakte weer een voorsprong (24-23), maar dertig seconden voor tijd maakte Velo opnieuw gelijk: 24-24.
De laatste, goed georganiseerde aanval speelde AES prima uit. Een overtreding van Velo werd bestraft met een strafworp, maar die werd door Manon Janssen gemist.
Trainer Björn Willunat nam het Janssen niet kwalijk. “Dat Manon de laatste strafworp mist, kan gebeuren. Ze neemt als ervaren speelster haar verantwoordelijkheid om die bal te pakken en dat is klasse. Natuurlijk voelt dit gelijkspel direct na de wedstrijd als puntverlies, omdat de overwinning twee keer heel dichtbij was.”

willunat-bjornMaar hoe kan AES een voorsprong van zes goals nog uit handen geven? Willunat: “Zodra de voorsprong van zes doelpunten slinkt naar vier of drie doelpunten, sluipt er onbewust een soort angst of spanning in de ploeg. In plaats van door te gaan op de manier waarop we de voorsprong hebben opgebouwd, gaan we behoudender spelen en laten we de tegenstander op die manier terugkomen in de wedstrijd. Dat is totaal niet nodig.”
De oplossing ligt echter niet voor het oprapen. “Toch moeten we leren dat we, ongeacht wat er op of naast het veld gebeurt, ons eigen spel blijven spelen. Als we zestig minuten lang de taken uitvoeren die we met elkaar afspreken, dan gaan we mooie stappen maken.”

Uiteindelijk kon Willunat nog wel leven met het gelijkspel. “We hebben in ieder geval één punt overgehouden aan deze wedstrijd. Je kunt de wedstrijd ook nog verliezen. Zeker in de laatste aanval hebben we het hoofd wel koel gehouden, de rust bewaard en het goed uitgespeeld. Dat was prima.”
De speelsters zaten wel met een kater, maar die was volgens Willunat niet te vergelijken met die van vorige week, toen AES in Amsterdam met 34-17 werd afgeschoten door VOC 2. “Toen stond er een grotendeels lusteloze ploeg op het veld. Tegen Velo werd er, net als afgelopen dinsdag in de bekerwedstrijd tegen LHC, voor iedere centimeter gevochten en was er zowel binnen als buiten de lijnen vechtlust en beleving. Dat is zoals het moet zijn en dat biedt perspectief voor de komende wedstrijden.”
Voor AES Arnhem viel er ook nog wat te vieren, want selectiespeelster Robin Verkroost beviel vorige week van een dochter.

Doelpunten AES Arnhem: Lynn Schoenaker 6, Roos Beljon 5, Manon Janssen 4, Marlies Bouwman 3, Karlijn Abbenhuis 2, Carmen Boschman 2, Karlijn Geurds 1, Eva de Munnik  1.

* Foto geheel boven: Manon Janssen van AES Arnhem waagt een doelpoging. (Foto: Walter Veerman)
* Ook onderstaande foto ’s zijn van Walter Veerman.


UITSLAGEN TWEEDE DIVISIE B

VROUWEN
Zesde speelronde
Zaterdag 12 november
AES Arnhem – Velo            24-24
Dongen – Oliveo                  27-30
MHV ’81 – Nieuwegein      28-24
BFC – Westlandia                26-20
Westsite – Verburch            43-24 
Zondag 13 november
VHC – VOC 2                        18-28

Stand
Westsite                6-10
BFC                        6-10
VOC 2                    6-8
Dongen                 6-7
Westlandia           6-6
Verburch              6-6
MHV ’81               6-5
Nieuwegein         6-5
Velo                       6-5
AES Arnhem        6-5
VHC                       5-3
Oliveo                   5-2

Programma
Zaterdag 19 november
Nieuwegein – AES Arnhem (20.30 uur)
Oliveo – MHV ’81
BFC – Westsite
VOC 2 – Verburch
Westlandia – Dongen
Zondag 20 november
Velo  – VHC

lyyn-schoenaker
Lyyn Schoenaker, topscorer van AES, legt aan voor één van haar zes treffers.

roos
De defensie van Velo grijpt stevig in. Roos Beljon gaat onderuit.


marit-craje
Marit Crajé, nog een B-junior, is langs haar tegenstander geglipt.

kaye-bruins
Keepster Kaye Bruins van AES is ondanks haar atletische vermogen kansloos bij een schot.

marlies
Marlies Bouwman op weg naar een doelpunt.