AAC 2, geroutineerd én gedreven

30 maart 2011 | Van onze AS-redactie

De handbaldames van AAC 2 kunnen zaterdag kampioen worden van de tweede klasse B. Een beetje in de schaduw van het eerste, gedijt dit team voortreffelijk. De combinatie van prestatie en gezelligheid blijkt prima te werken. En de ervaring is zo groot dat een coach niet nodig is. AS met sprak met een der routiniers, Sabine Smit.

Een topseizoen?
Sabine Smit: “Het gaat echt geweldig. We hebben één keer nipt verloren, van ESCA, en de rest zonder problemen gewonnen.”

Wat is AAC 2 voor een team?
“Het is een nieuw team, vorig seizoen samengesteld uit het oude dames 1, dat in de eredivisie speelde, dames 2 en twee nieuwe meisjes uit Dieren. In totaal twaalf speelsters. We moesten helaas in de tweede klasse opnieuw beginnen. Ik denk dat het voor ons leuker is in de eerste klasse. Dames 2 is niet zozeer een opleidingsteam zoals bij andere verenigingen. Maar dat kan in de komende jaren veranderen, er zijn gesprekken over. We steunen dat.”

Wat is jullie motivatie?
“Omdat we allemaal wat ouder zijn, hebben we gezinsverplichtingen, kinderen bijvoorbeeld. Vijf keer trainen hoeft voor ons niet meer. We trainen een keer per week, maar de opkomst is prima. We willen leuk handballen op een leuk niveau. Maar wél fanatiek. We zijn vroeger allemaal redelijk gedrild en we willen nog steeds goed presteren. De wil om te winnen is er nog steeds.”

Dat lukt dus aardig.
“Je hoort de tegenstanders wel eens zuchten: o jeetje. Van vroeger spelen we nog steeds met systemen, waar de tegenstander geen vat op heeft. Aan de cirkel bijvoorbeeld. Daar staat Cindy Sanders die van de meest ingewikkelde ballen iets moois maakt.”

Wat is jouw rol?
“Ik zit op de bank. In een oefenwedstrijd voor het seizoen heb ik mijn achillespees afgescheurd. In heb afgelopen weekend weer mijn eerste 10 minuten gespeeld. Zaterdag tegen Reehorst hoop ik weer 10 minuten te spelen. Verder regel ik vanaf de bank de wissels. Dat is niet zo ingewikkeld: we wisselen op de klok. Coachen hoeft niet. De meiden regelen het zelf wel in het veld. Ervaring genoeg.”

Zaterdag dus naar Ede voor de kampioenswedstrijd tegen Reehorst.
“Op papier een makkie, maar we passen op voor onderschatting. Ze bieden tegen ons vaak meer tegenstand dan tegen andere ploegen. Maar we scoren wel erg gemakkelijk, dus dat moet lukken. Ik heb een kampioenschap een keer eerder meegemaakt met AAC, toen gingen we van de eerste naar de eredivisie. Dat vond ik toen een hele eer, en dat vind ik nu wéér.”

Groot feest?
“Dames 3 is al kampioen en dames 1 kan zaterdag derde worden. Met ons kampioenschap erbij, zou dat een mooie afsluiting van het seizoen zijn. Dat gaan we met z’n allen vieren in de stad.”