Kees van Egdom: ‘Arnhemia had toen een geweldige ploeg’

1 april 2016 | Van onze AS-redactie

Arnhemia viert dit weekeinde feest. De voetbalvereniging bestaat vandaag (vrijdag 1 april) 75 jaar. Kees van Egdom (48) maakte in de jaren tachtig deel uit van het meest succesvolle eerste elftal, dat na drie titels op rij zeven opeenvolgende jaren in de tweede klasse voetbalde. “Een geweldige ploeg”, aldus de toenmalige verdediger.

Wanneer maakte jij je debuut in het eerste elftal van Arnhemia?
Kees van Egdom: “Ik ben vanuit de A-junioren meteen naar het eerste gegaan. Dat was in 1985. Het kampioenschap in de afdeling Arnhem, in 1983, en die in de vierde klasse, in 1984, heb ik niet meegemaakt. In die jaren was ik nog A-junior. In 1985 kwam ik op de plaats van de gestopte Ton Klijnhout, als vrije verdediger. Ik begon trouwens als rechtsback. Maar Chris Adriaanse vond het als vrije verdediger leuk om af en toe iemand door de benen te spelen, maar daar was de trainer, Stef Gerritsen, toen niet zo van gecharmeerd. Chris is toen na één wedstrijd al naar het middenveld verhuisd.”

Jullie hadden toen een goede ploeg, die na weer een kampioenschap jarenlang in de tweede klasse speelde. Wat maakte jullie zo sterk?
“Onze kracht was dat we zowel binnen als buiten het veld een eenheid vormden. De ploeg bestond voor het grootste deel uit jongens van Arnhemia zelf. Er zaten weinig spelers van buitenaf bij. Het was een heerlijke ploeg om in te voetballen met spelers als Bennie van Londen, Peter Jacobs, Freddie Teerink en Anton Wout, om er maar enkelen te noemen. Dan staat er een basis en we hadden toen ook een hele goede jeugd.”

IMG_3394Jij vertrok, Arnhemia degradeerde twee keer, maar na Vitesse 1892, Quick 1888 en DVV (overal een jaar) keerde je weer terug en promoveerde Arnhemia in 1995 weer naar de derde klasse.

“In de vierde klasse F werden we toen tweede en via de nacompetitie zijn we toen weer gepromoveerd nadat we een beslissingsduel in Bemmel hadden gewonnen van DSZ.”

Arnhemia speelt nu in de vijfde klasse en vorig jaar werd op jou nog een beroep gedaan. Dat ging nog?
“Aan het begin van vorig seizoen kwam Flip Witjes van technische zaken naar mij toe. Er waren spelers vertrokken en hij vroeg wilde helpen. Dan kun je de club niet in de steek laten. Ik speelde alweer een aantal jaren in het tweede en na overleg met mijn vrouw heb ik me beschikbaar gesteld. Ik dacht dat het voor een paar wedstrijden zou zijn, maar uiteindelijk heb ik er in het hele seizoen maar eentje gemist. Als 47-jarige maakte ik dus mijn rentree in het eerste. Het viel niet mee om op maandagochtend dan uit bed te stappen.”

Dat is de echte Arnhemiaan.
 “Ik ben op mijn achtste lid geworden en dat is nu dus ruim veertig jaar. Dan ben je een echte Arnhemiaan. Ik speel nu weer in het tweede en in het 35+ team. Ook dat is heel leuk.”

Haalt Arnhemia ook het eeuwfeest?
“Daar gaan we met zijn allen ons best voor doen. Heel veel leden zetten zich nu al in voor de club. In de nieuwe wijk in Malburgen zit ook weer veel jeugd, dus dat moet lukken. Tegen die tijd ben ik bijna 74, dan sta ik niet meer op het veld, maar langs de lijn.”

 

  • De foto ’s zijn gemaakt door Sjaak Bouwmeister.

    Klik hier voor de festiviteiten bij Arnhemia op 1, 2 en 3 april ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan.

    .