Polman en Groener via Metz naar Rio?

18 maart 2016 | Van onze AS-redactie

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat is hét doel van de Nederlandse vrouwen handbalploeg. De Arnhemse bondscoach Ron Groener en sterspeelster en stadgenote Estavana Polman (foto) hopen zich vandaag, morgen en zaterdag in het Franse Metz daarvoor te kwalificeren.

Behalve Nederland en Frankrijk doen ook Japan en Tunesië mee aan het olympisch kwalificatietoernooi (OKT) in Metz. De twee beste ploegen mogen komende zomer naar de Olympische Spelen in Brazilië. Dat zijn, normaal gesproken, Nederland en Frankrijk.
Arnhemmer Henk Groener leverde in december van het vorig jaar al een unieke prestatie met zijn ploeg. Nederland eindigde op het WK in Denemarken op een tweede plaats. Noorwegen was in de finale met 31-23 te sterk.

Estavana Polman vervulde op dat WK een glansrol bij de Nederlandse ploeg. Oranje scoorde in negen wedstrijden precies 300 doelpunten en daar nam de 23-jarige Arnhemse er 51 van voor haar rekening. Zij had daar 86 schotpogingen voor nodig. Polman, in de Deense competitie uitkomend voor koploper Team Esbjerg, was met 33 assists ook nog belangrijk als aangeefster.
Tijdens het OKT in Metz treft Nederland vrijdagavond als eerste het organiserende land Frankrijk, dat aast op revanche. Tijdens het WK in Denemarken verloor de Franse ploeg in de kwartfinale met 28-25 van Nederland. Zaterdag treft Oranje Japan en zondag krijgt Nederland te maken met Tunesië.
Bondscoach Henk Groener gelooft heilig in zijn ploeg. “Wij zijn het aan onze stand verplicht Rio te halen”, liet de Arnhemmer op NU.nl optekenen. “Maar tegen Frankrijk zullen we direct bij de les moeten zijn. Een zwakke fase wordt door de Fransen hard afgestraft.”groener

In het kwalificatietoernooi voor het EK in Zweden, in december 2016, won Oranje op woensdag 9 maart overtuigend met 31-21 van Spanje. Drie dagen later ging de return met 32-29 verloren. Groener noemde dat verlies een ‘ideale wake-up call richting het OKT in Metz’. Grote gevolgen heeft die nederlaag voor Oranje niet. Bij winst in de twee resterende duels met Bulgarije en Oostenrijk is Nederland verzekerd van deelname aan het EK in Zweden.
In een eerder interview met Polman, kort na het succesvolle WK, twijfelde ook de Arnhemse niet aan plaatsing voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. ‘In een poule met Frankrijk, Tunesië en Japan gaat dat lukken. Boek de tickets maar vast!’, zei Polman.

Klik hier voor het interview van AS met Estavana Polman na het succesvolle WK in Denemarken.

Programma Olympisch Kwalificatie Toernooi in Metz
Vrijdag 18 maart 2016
16.45 uur Japan-Tunesië
19.00 uur Frankrijk-Nederland
Zaterdag 19 maart 2016
16.45 uur Japan-Nederland
19.00 uur Frankrijk-Tunesië
Zondag 20 maart 2016
17.45 uur Tunesië-Nederland
19.30 uur Frankrijk-Japan
Alle duels van Oranje zijn te zien op ZiggoSport.