Vitesse doet niet meer mee om plek drie

13 maart 2016 | Van onze AS-redactie

Vitesse is niet meer in beeld voor de derde plaats. Na de 0-2 nederlaag in Gelredome tegen Feyenoord rest de Arnhemse ploeg slechts een strijd om een plaats in de play-offs om Europees voetbal. Trainer Rob Maas is bij de Arnhemse  fans de kop van Jut.

Vitesse had zondag de kans op gelijke hoogte te komen met Feyenoord, maar in het matige duel slaagde de thuisploeg er niet in grote kansen te creëren. Feyenoord had zich vooral toegelegd op het voorkomen van doelpunten en loerde op die ene dodelijke tegenstoot.
Die kwam er, in de 73e minuut. Bilal Basaçikoglu gaf de bal mee aan de opgekomen rechtervleugelverdediger Rick Karsdorp, waarna spits Michiel Kramer de voorzet bij de eerste paal afrondde: 0-1. De voor de geblesseerde Dirk Kuyt ingevallen Bilal Basaçikoglu besloot een fraaie individuele actie vlak voor tijd met een al even prachtig schot in de verre hoek en dat betekende 0-2 en de winst voor Feyenoord.
Vitesse bezet met 40 punten uit 27 duels nu de zevende plaats. Precies genoeg voor deelname aan de play-offs. De Arnhemmers mogen zelfs nog een plek zakken als de bekerwinnaar (Feyenoord of FC Utrecht) bij de eerste zeven eindigt. De achterstand van Vitesse op Feyenoord en AZ bedraagt nu 6 punten, waardoor de derde plaats en daarmee rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal uit het zicht is.

Trainer Rob Maas van Vitesse is bij de Arnhemse fans nu de kop van Jut. De vraag is of dat terecht is. In de eerste competitiehelft won Vitesse onder trainer Peter Bosz ook minder dan vijftig procent van de wedstrijden (8 van de 17). En ook onder Bosz verloor Vitesse van PSV, Feyenoord, Ajax en AZ. Voor een club als Vitesse is dat ook geen schande. Het Russische geld en de invloed van Chelsea maken van Vitesse nog niet meteen een topclub, al kan dat wel zorgen voor een (te) hoog verwachtingspatroon.
Maas heeft daarnaast te maken met de langdurige afwezigheid van spits Dominic Solanke en ontbreekt ook middenvelder Marvelous Nakamba al enige duels door een blessure. Hoe belangrijk zijn inbreng is, bleek onder meer in de thuiswedstrijd tegen Ajax. Vitesse leidde met 1-0, maar na de vervanging van Nakamba was er van het middenveld van Vitesse weinig over en kon Ajax het duel daardoor alsnog winnend afsluiten (1-3).
Maas kreeg bovendien ook nog eens tussentijds de verdedigend matige Kosuke Ota in de maag gesplitst. De Japanner was de vervanger van de ook al verguisde Achenteh. Zondag stonden slechts drie Nederlanders in de basisopstelling. Misschien telt de selectie van Vitesse wel te veel nationaliteiten, waarbij iedereen zijn eigen belang heeft. Dan valt het voor een coach, die tussentijds zijn hoofdtrainer moet opvolgen, niet mee om de eenheid te bewaren. Zeker als hij ook nog eens wordt geconfronteerd met blessures en daardoor mindere resultaten.

  • Foto boven: trainer Rob maas van Vitesse feliciteert zijn collega Giovanni van Bronckhorst. (Foto: Wil Kuijpers Fotografie)
  • Onderstaande foto ’s zijn ook van Wil Kuijpers Fotografie

13-03-2016: Voetbal: Vitesse v Feyenoord: Arnhem    (L-R) Maikel van der Werff of Vitesse - Eljero Elia van Feijenoord -
Maikel van der Werff probeert Eljero Elia met een sliding van de bal te zetten.

13-03-2016: Voetbal: Vitesse v Feyenoord: Arnhem    (L-R) Kuyt van Feijenoord - Lewis Baker of Vitesse - d
Lewis Baker heeft handen en voeten nodig om Dirk Kuyt af te stoppen.

13-03-2016: Voetbal: Vitesse v Feyenoord: Arnhem    (L-R) spandoek bij Vitesse een Brug te ver
Het fraaie spandoek voor de Theo Bos tribune.

13-03-2016: Voetbal: Vitesse v Feyenoord: Arnhem    (L-R) Maikel van der Werff of Vitesse teleurgesteld na einde wedstrijd
De spelers van Vitesse druipen af na het verlies tegen Feyenoord.