10 jaar Loopland Gelderland: Ontdekken, Opleiden, Oogsten van hardloop- en sprinttalenten

27 september 2024 | Van onze AS-redactie

LoopLand Gelderland (LLG) heeft recent op 19 september het 10-jarig bestaan gevierd. Honoré Hoedt, indertijd bondscoach bij de Atletiekunie en Geert Geurken, werkzaam bij het Sportbedrijf Arnhem, startten in 2014 Loopland Gelderland. Zij constateerden dat jongeren veel te weinig bewogen en ontwikkelden in samenwerking met Topsport Gelderland en het Sportbedrijf Arnhem een methode om jongeren beter te laten bewegen. Met de methode SportFUNdamentals hebben zij in tien jaar 52.000 jongeren bereikt.

Honoré Hoedt constateert: ”Als je met veel jongeren werkt, zie je al snel verschillen en ontdek je ook jongeren die makkelijker en beter bewegen dan de meeste jongeren. Dat zijn talenten die het in zich hebben om topsporter te worden. Met een specifieke opleiding/training hardlopen en sprinten kan dat succesvol zijn. En dan hoop je dat mooie prestaties volgen. Voor Loopland Gelderland ontstond zo het motto ‘Ontdekken, Opleiden en Oogsten’.

Opmerkelijk

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat in Nederland het aantal kinderen met overgewicht en obesitas is toegenomen. Kinderen bewegen minder, brengen meer tijd zittend achter het computerscherm door en hebben een ongezonder voedingspatroon. Het aantal uren dat kinderen in beweging zijn is afgenomen van 30 uur per week naar 5 uur per week. Deze informatie bracht Hoedt en Gurken ertoe een programma te ontwikkelen dat zich vooral richt op het bevorderen van een actieve en gezonde leefstijl bij kinderen. Daarin legden zij de nadruk op lopen. Lopen blijkt één van de meest belangrijke vaardigheden te zijn om het bewegen te verbeteren. Zij konden hun programma met een subsidie van de provincie Gelderland ontwikkelen en uitvoeren met uiteindelijk 52.000 jongeren.

Ontdekken

LoopLand Gelderland wordt uitgevoerd in samenwerking met diverse scholen en buurten in Arnhem, Renkum, Lingewaard en Rheden. De leerkrachten en buurtsportcoaches krijgen leskaarten, instructiefilmpjes en bijscholing waarmee ze aan de gang kunnen gaan. Zij worden daarbij ondersteund door een team van medewerkers van Loopland Gelderland en studenten van de HAN opleiding Sport en Bewegen. De oefeningen kunnen in de gymzaal en in de buitenlucht uitgevoerd worden. Met hekjes en pionnen wordt een parcours uitgezet, waarbij als vanzelf moet worden bewogen. Hoedt legt uit: “Het gaat om gevarieerde oefeningen waarbij je leert lopen. Net als je kunt leren fietsen, kun je ook leren lopen en de techniek leren beheersen. Goed en actief sprinten en hardlopen helpt enorm bij het verbeteren van de motoriek. En als je de techniek beter beheerst ga je het ook leuker vinden. Dat helpt je vooruit bij elke sport.”

Hoedt geniet: ”Als je de stralende lach op die koppies ziet, dan weet je dat ze er plezier in hebben en dat het beklijft. We hebben de effecten onderzocht en zien dat leerlingen uit het basisonderwijs bijna 9 procent beter scoren op een motoriektest, dan een controle groep die niet ondersteund is. En dat al na 8 lessen van 12 minuten.”

Opleiden

Bij de 52.000 jongeren vallen getalenteerde jongeren op. Zij bewegen makkelijker en beter dan de meeste jongeren. Dat zijn misschien de Femke Bols of Sifan Hassans van de toekomst. Zij krijgen een Wildcard en kunnen daarmee op Papendal komen trainen bij het Regionaal Trainings Centrum (RTC) Loopland Gelderland.

Hoedt onderscheidt drie groepen: ”Een regionale groep met beginnende talenten in de leeftijd van 8 tot 14 jaar, de kweekvijver. Veel van deze talenten doen er nog een andere sport bij, waardoor ze beter leren bewegen. Voor een gespecialiseerde training komen zij naar het RTC. Lang niet alle clubs hebben gespecialiseerde trainers. En vergis je niet, van een betere looptechniek heb je in bijna alle sporten voordeel. Talenten uit de regio zijn welkom om op Papendal een proeftraining te komen doen. Een tweede groep traint op nationaal niveau en kent talenten in de leeftijd van 15 tot 20 jaar. Senioren die op nationaal en internationaal niveau uitkomen trainen in de derde groep.” Partner Topsport Gelderland begeleidt de talenten verder in hun topsportgedrag.

Oogsten

Terugkijkend op 10 jaar Loopland Gelderland zegt Hoedt: ”De belangrijkste opbrengst is uiteraard dat 52.000 jongeren beter zijn gaan bewegen en gezonder leven. Onze programma ’s worden door heel veel leerkrachten en (buurt)sportcoaches gebruikt. Op het niveau van talentontwikkeling zijn wij trots op de 150 medailles die onze atleten op nationale kampioenschappen hebben behaald. Er zijn ook 10 Europese medailles gehaald. Zoals Jasmijn Lau, die in 2021 bij de Europese Kampioenschappen onder de 23 een gouden medaille op de 10.000 meter veroverde. Onlangs nog hebben ex-Loopland Gelderland deelnemers meegedaan aan de Olympische Spelen in Parijs. Anne Luijten liep mee in de Olympische marathon. Femke Bol en Sifan Hassan zijn inmiddels internationale top.“

Internationale oogst

De prestaties van de Nederlanders bij de Olympische Spelen zijn ook in Duitsland opgevallen. In de medaillespiegel van de Olympische Spelen in Parijs behaalde Nederland een 6e plaats met 34 medailles en Duitsland een 10e plaats met 33 medailles. Op de Paralympische Spelen werd Nederland 4e met 56 medailles en Duitsland 11e met 49 medailles. Voor de Duitsers het sein om eens over de grens te kijken hoe Nederland dat doet. Zo is het Deutscher Leichtatletik-Verband, de Duitse evenknie van de Nederlandse Atletiekunie, bij Honoré Hoedt uitgekomen. Hij is uitgenodigd om binnenkort een presentatie te geven over zijn zienswijze, methodiek en ervaringen.

Wie talent heeft en zich wil aanmelden, kan dat doen via info@looplandgelderland.nl

* Tekst: Wilfrie Koekkoek
* Foto geheel boven: Trainingsgroep van Loopland Gelderland. (Foto: Loopland Gelderland)
* Foto midden: Tien jaar Loopland Gelderland. (Foto:P Harry van ’t Veld)
* Foto onder: Training Sifan Hassan door Honoré Hoedt op trainingskamp in Zuid Afrika (Foto: Loopland Gelderland)